De heer en mevrouw Boekhoff

In een uitgave van de gemeente, de Rhedenaar uit november 1996, stond het nieuws beschreven dat een complete woonwijk in Velp deel uitmaakte van de eerste groep Velper monumenten, die Burgemeester en Wethouders hebben aangewezen. Het artikel luidt: 'Monument van de maand januari, Een wijk in Velp'. Behalve de algemene informatie over de bouwstijl Amsterdamse School, bevatte het artikel ook een gedeelte, waarin de heer en mevrouw Boekhoff hun mening geven over hun huis: 'Waar vind je een huis De heer en mevrouw Boekhoffmet zo'n gezellige indeling en zoveel aparte dingen?', vraagt de heer A. Boekhoff (67) zich af. Zijn vrouw en hij wonen al 37 jaar aan de Torckstraat 2, hoek Enkweg*. De bewoner somt op wat hij allemaal bijzonder vindt aan zijn huis: 'De tussenhal, een onderbroken trap en overloop in Art Décostijl, de aparte douche en badkamer geheel betegeld, koel in de zomer en warm in de winter, een prachtige kelder en een vliering over het hele huis.' De heer Boekhoff vindt het ook een grote woning: 'Onze drie kinderen hadden allemaal een eigen slaapkamer.' Wat hem ook zeer aanspreekt is het karakter van de buurt : 'Het is een enorm gezellige buurt met leuke mensen. En hoewel de Ringallee dichtbij ligt, horen we hier binnen en buiten niets. Je hoort de stilte.' De heer Boekhoff is blij dat zijn huis en de gehele woonbuurt op de monumentenlijst zijn geplaatst. 'Een juist besluit!'
*De heer en mevrouw Boekhoff wonen vanaf 1959 in de Torckstraat, dus anno 2011 alweer 52 jaar en nog steeds met veel plezier.

De heer P.J. den Hartog

Niet alleen de buitenkant van de huizen in de 'Amsterdamse School' stijl zijn bijzonder, maar ook het interieur. In de meeste huizen zijn originele elementen in de loop der tijd aangepast aan de moderne tijd. Het voormalige huis van de heer den Hartog had nog originele kenmerken (anno 2011).

Het huis van Piet den Hartog van Pallandtstraat van Pallandtstraat
van Pallandtstraat van Pallandtstraat 10 van Pallandtstraat
van Pallandtstraat van Pallandtstraat Van Pallandtstraat 10

In het midden het huis van Piet den Hartog (anno 2011). De hoek van het huis heeft nog de originele raamindeling. Boven deze afbeelding de tussendeur, deze deur bevindt zich tussen de voordeur en de gang. Opvallend zijn de ronde stijlen, goed te zien als u de foto vergroot. Hiernaast het trappenhuis naar boven, ook in originele staat. Links in het midden het zijraampje met originele roeden. Rechts is nog een detail te zien van het hang- en sluitwerk, een mooie krul. Bijzonder is de keuken: de paneeldeurtjes met houten (keuken)kastknop, de bauwe tegeltjes en rechts hiervan de glazen vitrinekast. Het aanrechtblad is niet origineel.
Meneer den Hartog vertelde: 'Mijn ouders zijn in 1930 in het huis komen wonen. Het was toen een huurhuis, eigendom van de gemeente Rheden. Verder woonden er toen eigenlijk alleen maar oudere echtparen. Op nummer 7 woonde destijds het echtpaar Hooftman, hij was onderwijzer in (toen nog) Nederlands Indië geweest. Hij heeft ook een paar boekjes voor de lagere school over onze vroegere kolonie geschreven.
De gemeente heeft de huizen later verkocht aan banken/verzekeringsmaatschappijen. Onze huizen zijn uiteindelijk door de Maatschappij Utrecht aan de bewoners te koop aangeboden. Niet beter te weten was dat in1981. Mijn vader was toen al lang overleden; hij stierf in 1945 in Neuengamme. Omdat mijn moeder als oorlogsweduwe niet beschikte over de 15% eigen geld, die vereist was om een hypotheek te krijgen, is het huis toen op mijn naam gekomen.'