Heden, anno 2010

Werkzaamheden Daalhuizerweg ter hoogte van de Schonenbergsingel. Foto: website Belangenvereniging Daalhuizen-VelpDe Daalhuizerweg is een drukke doorgaande weg van Velp naar Rozendaal. Bovenaan gaat de weg over in de Ringallee, hier is in 2008 een rotonde aangelegd. Het bovenste gedeelte van de weg is smal. Er is sprake van om de huidige kruising met de Arnhemsestraatweg de stoplichten te vervangen door een rotonde.




Aan weerszijden staan huizen en bomen. Tussen het trottoir en de weg zijn groenstroken aangebracht, afgewisseld met parkeerplaatsen. In 2004 is ter hoogte van de kruising met de Beethovenlaan en de Schonenbergsingel een plateau aangelegd. Zie foto.

Onderaan de Daalhuizerweg staan twee pilaren, die de ingang naar het park Daalhuizen markeren. Vanaf deze ingang gezien behoort het gebied links van de Daalhuizerweg tot de componistenbuurt.

Tot aan de Beethovenlaan staan twee onder één kapwoningen en verderop rijtjes van vier woningen. Rechts bovenaan de Daalhuizerweg staan nu nog de arbeiderswoningen, deze moeten binnenkort plaatsmaken voor nieuwbouw woningen. Tussen de Van Pallandtstraat en de Schonenbergsingel staat één van de serie moderne woningen die hier gebouwd zijn. Op de hoek van de Schonenbergsingel en de Daalhuizerweg staat een school, de Protestants Christelijke Basisschool ‘De Arnhorst’. Ten zuiden van deze school staat het gebouw ‘De Drempel’, waar momenteel weer asielzoekers in verblijven. Nog meer naar het zuiden staan een drietal twee onder één kap woningen.

Huidige nijverheid

Op nummer 3 is de praktijk voor logopedie gevestigd van mevrouw M.J.H. Naber-Melker.

Verleden

De Daalhuizerweg wordt al in de achttiende eeuw genoemd. De weg lag tussen de voormalige landgoederen Daalhuizen en Schoonenberg. Rond 1800 is Striekweg of Strijk(struik)weg de oude naam voor de Daalhuizerweg en wordt samen met de huidige Nordlaan, ook wel aangeduid als Learse Schaapsdrift. Op de kadastrale kaart van 1817 en 1832 wordt de Daalhuizerweg aangeduid als De Zand Weg. Op 23 december 1885 wordt door de gemeenteraad van Rheden de naam Daalhuizerweg vastgesteld.

Hoek Daalhuizerweg Ringallee 1950 Daalhuizerweg


De linker foto toont het kruispunt Daalhuizerweg Ringallee in 1950. De heer De Waard stelde de foto ter beschikking. Het land links vooraan op de foto is van Van Middelkoop geweest. Ook anderen hadden hier een stuk land in bezit. Het is Rozendaals grondgebied, later zijn hier huizen gebouwd.
De andere foto is de Daalhuizerweg richting het zuiden gefotografeerd. Hierop is een gedeelte van de componistenbuurt te zien. Deze is ter beschikking gesteld door de heer en mevrouw Berends en gemaakt door de heer G.W. Berends.

Als in 1953 de bebouwing aan de westzijde voltooid is en de riolering is aangelegd besluit B & W tot het reconstrueren van de weg; een 6 meter brede weg met aan beide zijden groenstroken en een trottoir van 2 meter breed. De kosten worden geraamd op 77.300 gulden. 

Bijzonderheden

Componistenbuurt

De componistenbuurt is gebouwd vanaf 1955. Deze zijde van De Daalhuizerweg was voor die tijd voornamelijk een bosrand, de grens van landgoed Daalhuizen. Buurtbewoners mochten hier in de Tweede Wereldoorlog hout sprokkelen. Landgoedeigenaar De Roo stond dit toe.

Vroegere nijverheid

In één van de Vivare woningen woonde een behanger, de heer Ten Koppel.
In de huidige school ‘De Arnhorst’ was vroeger de ‘Eerste Arnhemsche Weverij’ gevestigd.
Aan de Daalhuizerweg op nummer 2 was een gezondheidsoord gevestigd. Deze prachtige villa heette de ‘Ramstede’. Het stond onderaan de Daalhuizerweg, rechts, op de plaats van de huidige drie twee onder één kap woningen. Na het gezondheidsoord deed het huis dienst als kantoor van Reesink. Het huis is begin jaren ’60 afgebrand. De huidige huizen zijn in 1974 gebouwd.Brief tuinmanshuis

Tuinmanshuis

Bijna bovenaan de Daalhuizerweg staat een huis wat vroeger behoorde tot het landgoed Daalhuizen. Het was een tuinmanshuis. De Roo van Westmaas deed in 1895 een verzoek tot het bouwen van deze woning op 'de Zandberg' naast de Daalhuizerweg.

Mammoetboom

De mammoetboomTer hoogte van de Daalhuizerweg nummer 13 staat een reusachtige Mammoetboom, de Sequoiadendron gigantum. Deze boom is in 1890 gepland en hebben we te danken aan de heer De Roo van Westmaas, eigenaar van landgoed Daalhuizen. Hij was een liefhebber van bloemen en planten en liet verschillende bijzondere boomsoorten plaatsen. De hemelboom, tulpenboom en mammoetboom zijn nog steeds aanwezig. Alleen de mammoetboom is tussen de bebouwing terecht gekomen, de andere staan in park Daalhuizen. De boom is ruim 100 jaar oud en heeft een stamomvang van ruim 5 meter. Helaas is tijdens een storm de top eruit gewaaid. De boom is eigendom van de gemeente en staat op de lijst van de Bomenstichting als waardevolle, monumentale boom geregristreerd. Het is de moete waard de boom eens goed te bekijken. De stam heeft een roodbruine, zachte, vlezige schors, die veel vocht bevat. Dankzij deze schors hebben deze bomen in Noord-Amerika veel bosbranden overleefd en kregen zij de kans om oud te worden. Meer over de bomen en het park staat in het boekje: ‘Park Daalhuizen-Velp, vroeger en nu, beschrijving en bomenwandeling’ uitgegeven door de Belangenvereniging ‘Daalhuizen-Velp.

De Oldenhove

Aan de Daalhuizerweg, tussen de Van Pallandtstraat en de Schonenbergsingel, stond vroeger landhuis ‘De Oldenhove’. Zie foto's. De linkerfoto is ter beschikking gesteld door de heer en mevrouw Van de Put. De rechter foto is gemaakt door de heer G.W. Berends. Bij Schonenbergsingel is nog meer informatie over deze villa te vinden.

De Oldenhove De Oldenhove