Heden, anno 2010
Vanaf de Arnhemsestraatweg loopt de Berg en Heideweg, parallel aan de A12, naar de Del. De noordelijke zijde heet hier De Del (Rozendaal) en het zuidelijke gedeelte van de straat de Berg en Heideweg (Velp). Dit geeft nogal eens aanleiding tot verwarring.
Links op de hoek met de Arnhemsestraatweg bevindt zich het grote terrein van ABT (bouwtechnisch adviesbureau). Ten noorden hiervan ligt het volkstuinencomplex van Volkstuinvereniging ‘Berg en Heide’. Het complex is opgericht op 29-01-2001, zo staat op het bordje bij de ingang. Naast het volkstuinencomplex ligt een ponyweitje, hierover heeft de laatste tijd het een en ander in de krant gestaan. In september 2009 hebben de Geërfden van Velp toestemming gegeven voor de grondruil, een gedeelte van de weide Waterstraat voor de weide aan de Berg en Heideweg. Maar nog niet alle zaken met betrekking tot de grondruilovereenkomst zijn geregeld. Dit heeft te maken met de bestemming en de opstallen van de gronden aan de Berg en Heideweg.
Aan de andere kant van de Berg en Heideweg ligt op het grondgebied van de 'Breeden Enk' , een mooi landhuis en een oorspronkelijke oranjerie (gemeentelijk monument). Prachtige pilaren kenmerken de oprijlaan.
Verleden
De komst van de A12 in de jaren ’50 heeft het gebruik van de Berg en Heideweg verminderd. Dit kwam doordat de nieuwe snelweg, de verbinding tussen de Paasberg in Arnhem en Velp doorkruiste.
De Berg en Heideweg heette eerst Geitenkampseweg. Uit akten blijkt echter dat deze weg ook Acacialaan genoemd werd (1850-1870). Op 23 december 1885 werd de naam Berg en Heideweg door de gemeenteraad vastgesteld. In de volksmond werd de weg ook wel de 'Heinekenweg' genoemd, omdat de familie hier veel grond in bezit had.
Bijzonderheden
Tuinmanshuis
Aan de Berg en Heideweg nummer 8/10 staat een huis dat van origine gebouwd is als tuinmanshuis van landgoed Daalhuizen. Het is gebouwd in 1867 door de heer De Roo. Foto is gemaakt door Theo van der Hoeven. Het pand is gemeentelijk monument.
Losloopgebied
De gemeente heeft de Berg en Heideweg aangewezen als losloopgebied voor honden.
De boerderij
In de bocht van de Berg en Heideweg stond vroeger een boerderij.
Oorspronkelijk eigendom van de Hervormde Diakonie van Velp.
In de 50er jaren eigendom en bewoond door de familie Willem Teunissen.
Vanaf 1960 eigendom van de Gemeente Rheden.
Familie Udink
Boven aan de Berg en Heideweg woonde het gezin Udink in een bouwvallige boerderij. Op de deur stond met grote witgekalkte letters 'Udink'. Hier woonden vader, moeder met zeven kinderen. Ten tijde van het krantenartikel uit 1967 woonden er nog drie kinderen thuis:
Velps gezin in spanning over lotto-ton
De reden van ons bezoek: Het gezin Udink zou honderdduizend gulden hebben gewonnen in de Duitse Lotto. Maar Gerard (zoon) helpt ons meteen een beetje van dat vermoeden af. We dachten allemaal dat we de poet hadden, maar die man, die de lottobriefjes altijd voor ons wegbrengt zei, dat we niet alle cijfers goed hadden, een ander zei weer van wel. Al met al heeft de familie een heel weekend in spanning gezeten. Het geld zou het gezin bijzonder van pas komen, want veel brengen vader en zoon Udink niet thuis. Beide werken op de tassenafdeling van de 'Witte Bunkercentrum' in de Werkplaats Presikhaaf te Arnhem.
Natuurlijk zijn er plannen gemaakt tijdens het weekend. 'Moeder gaat heel veel kolen kopen, als we wat hebben gewonnen' zegt Diny. Edy wil een zeewerphengel. Gerard zoekt het iets hogerop: 'Ik heb zitten denken aan een mobyletje, maar later vond ik, dat er best een klein autootje af zou kunnen'. 'Ach, joh je kunt niet eens rijden', zegt Diny en gaat op de divan zitten die het meteen begeeft en met een kreun in elkaar zakt. Het geld zou van pas komen, vooral in dit gezin.
Helaas voor het gezin bleken toch niet alle cijfers goed te zijn en kwamen ze niet in aanmerking voor een prijs.
Later is de boerderij gesloopt. De familie heeft tijdelijk in de woonwagen gewoond. De foto is ter beschikking gesteld door de heer De Waard. De afbeelding toont het noordelijkste deel van de Berg en Heideweg in 1978.