Heden, anno 2010
De Ommerhofselaan loopt vanaf de Hoofdstraat tot aan het spoor. Hier wordt de Ommerhofselaan niet verder beschreven dan tot de Middellaan.
Aan de westzijde van de weg liggen parkeerhavens. Een groot gedeelte van het straatbeeld wordt bepaald door de achterzijde van de woning aan de Arnhemsestraatweg en de achteringang naar huize ‘Arnica’, waar een prachtige beuk staat. Op een bordje staat: ‘De Peppel, keramiek en houtbewerking’ met de openingstijden.
Verleden
De kruising Arnhemsestraatweg/Hoofdstraat en Wilhelminastraat/Ommerhofselaan, vooraan Velp, was vroeger één van de voornaamste ingangen naar Velp. Oorspronkelijk was het een vijfsprong, maar na de Franse tijd werd de Oranjestraat verlegd. De Oranjestraat heette toen nog Schuinscheweg. Een klein stukje weg was, toen taxibedrijf ‘De Koning’ dit als in- en uitrit gebruikte, nog enigszins herkenbaar.
Het straatje bij de gasfabriek heette vroeger Ommershof. Dit is te zien op een wegenkaart van Velp en Rozendaal uit 1967. Op het kaartje staat links naast ‘gasfabr.’ ‘OMMERSHOF’.
De naam Ommershof is een verwijzing naar het vroegere landgoed Ommershof.
Het noordelijke deel van de laan heette vroeger Larensteinselaan. Ook dit is op het kaartje te zien.
Bijzonderheden
Buurtvereniging
Er bestond vroeger een Velpse buurtvereniging met de naam ‘Klein Ommershof’. Een voorzitter was de heer Timmermans. Activiteiten vonden vaak plaats ‘in de Puin’.
Kiosk
Op de hoek van de Ommerhofselaan en de Arnhemsestraatweg heeft kort een kiosk gestaan, als wachtlokaal voor de tram. Zie foto, de foto is privé bezit. Rechtsonder de afbeelding staat: ‘Velp, Arnhemsche straatweg’. In 1930 is het tramhuisje gesloopt.