Mej. L.J.C. Kuijl uit Tiel opende in 1894 haar jongedames kost- en dagschool aan de Hoofdstraat te Velp tegenover de Kerkstraat. Zij verplaatste haar school naar het Gotische Huis, later genoemd villa Eikenhorst aan de Hoofdstraat bij de Havelaarstraat en vervolgens naar villa Dennenheuvel aan de Ringallee. In 1910 ging het instituut onder haar leiding over naar een schoolvereniging.

Bouwtekening 1910Bouwtekening gymzaal

Op 9 maart 1910 besteedde de architect W. Honig voor deze vereniging de bouw aan van een schoolgebouw aan de Schonenbergsingel op nummer 7 in villapark 'Ma Retraite'. Uitzonderlijk voor die tijd was dat de school gebouwd werd met een spouwmuur en met betonsteen. Vermoedelijk was de betonsteen afkomstig van 'De Meteoor'.

Foto jonge damesNa de verhuizing was het geen kostschool meer, maar dagschool voor welgestelde jongedames uit Velp en omgeving. Mej. Kuijl woonde zelf aan de Schonenbergsingel op nummer 8. De heer Paul van den Boom stelde een groepsfoto uit die tijd beschikbaar. De dame rechtsvoor de vrouw met de donkere jurk met het kleine meisje voor zich, is Mej. Kuijl. Beide in de tweede rij van onderen.
Van twee jongedames is bekend dat ze deze school bezocht hebben: Françoise Elisabeth van Heloma (1905-1985) en Eduarda Jeanne Albertine van Heloma (1906-1962) wonende in 'Mezzo Monte' aan de Dillenburglaan en dochters van J. A. T. van Heloma. Met dank aan Georgine Bijleveld- van Haersma Buma.
Zoals op de tekening te zien is werd in 1911 een aanvraag gedaan voor een verbouwing van de bovenverdieping tot een gymzaal. ( 7.75/ 8.30 meter).
Arnhemsche courant 20-5-1911 School voor meisjesDe advertentie laat zien dat de school was voor meisjes van 6 tot 17 jaar. Het leerniveau was M.U.L.O.
Op 1 januari 1923 werd de schoolvereniging ontbonden en de school opgeheven. Haar taak was overgenomen door de nieuwe Openbare Lagere en Muloschool aan de Vondellaan, die in 1924 gebouwd werd. De foto moet voor 1923 gemaakt zijn. De meeste meisjes en vrouwen dragen witte jurken. Allen hebben een versiering van bloemen in het haar of op de jurk.

Het pand wordt verbouwd tot woonhuis en in 1948 verkocht aan Jan Dorenbos, die hier een pension begint.