Aan de Bergweg op nummer 50 is bakker Borggreve in 1915 begonnen met zijn werkzaamheden. Voordat Borggreve hier zijn werkzaamheden begon, zat hier al een bakkerij. J. Pik heeft in 1909 een bouwaanvraag ingediend voor een uitbreiding van deze bakkerij door het plaatsen van een kneedmachine.
![]() |
![]() |
Deze machine kon met de hand of met een paard aangestuurd worden. Dit vond plaats aan de Koningstraat, op een open ruimte, die nu dient als opslagruimte voor een schilder (naast huisnummer 25). In 1909 is er ook een aanvraag ingediend voor het plaatsen van een winkelpui met deur door H. Gerritsen timmerman en aannemer van Jeruzalem. (In deze aanvraag worden nog de huisnummers 154 en 155 vermeld). Wanneer bakker Borggreve deze bakkerij heeft overgenomen is niet precies bekend.
Bakkerij Boggreve was een traditionele bakkerij waar met behulp van hout gestookte ovens vers brood werd gebakken. Het brood werd, zoals in die tijd gebruikelijk was, per bakfiets aan huis bezorgd. Eén van de allereerste zogenoemde 'controleboekjes', die altijd meegingen met de bakfiets, is nog altijd bewaard gebleven.
Op de foto rechtsonder, de familie Borggreve voor de winkel in 1925. Links meneer Borggreve, rechts mevrouw Borggreve met hun drie kinderen en in het midden drie personeelsleden. De foto's zijn beschikbaar gesteld door Maja Borggreve. Op de foto van het huis kun je zien dat de winkel in de rechterhelft was gevestigd, hierachter bevond zich de bakkerij.
De advertentie komt uit het 'Adresboek der Gemeenten Rheden en Rozendaal' uit 1936/1937 en vermeldt: 'prima broodsoorten, fijne tafelbeschuit, machinaal gesneden roggebrood en half om half'.
In 1939 verhuisde de bakkerij naar de Rozendaalselaan, waar deze uitgebreid werd met een banketbakkerij. 'Door noeste vlijt heeft hij zijn zaak weten op te werken. Wetende dat men alleen door ijver, maar ook door aanpassing aan de eischen des tijds vooruit kan komen, is de heer Borggreve er toe over gegaan en er in geslaagd de oudste banketbakkerij van den heer v.d. Craats, voorheen Steijgerwalt te kopen'. Zo stond in een krantenartikel van 26 mei 1939. Voor in dit pand werd een winkel ingericht. Onder het motto 'Waar ons Brood op tafel komt, zijn de klachten ras verstomd' verwierven zij een plaats in de Velpse middenstand.
Borgreve heeft altijd veel geadverteerd. In een advertentie van 22 juli 1939 staat te lezen: 'Velpsche Juffers van 50 voor 40 ct per ½ pond alleen zaterdag, Luxe brood- en banketbakkerij Borggreve Rozendaalsche 17 Telefoon 3347'. Van het pand tijdens de begin jaren aan de Rozendaalselaan is nog een foto beschikbaar. Momenteel (2015) runnen Herman en Maja Borggreve, de vierde genaratie eigenaren, het bedrijf.