Onder aan de Bergweg, op nummer 4, zat groenteboer Riggeling. Het was een ‘Handel in Groenten, Fruit en Aardappelen’, zo staat het in een advertentie uit het Adresboek der Gemeenten Rheden en Rozendaal van 1950. De voorletter H in de advertentie is van de vader van Wim Riggeling. Wim Riggeling vertelde dat zijn familie in 1937 aan de Bergweg kwam wonen, hij was toen elf jaar. Al vroeg hielp hij zijn vader mee in het bedrijf. Hij ging, net als ‘concurrent’ Van der Meyden met paard en wagen langs de huizen. Maar hij stopte eerder, ergens in de jaren ’60, met het venten dan Van der Meyden.

 

Een advertentie van Dhr. Riggeling

 

Concurrentie?
De heer Van der Meyden was geen ‘concurrent’, hoewel ze nooit bij elkaar op visite zijn geweest konden ze het op zakelijk gebied enorm goed vinden. Lange tijd hielpen ze elkaar als ze iets nodig hadden: ‘De ene hand wast de andere schoon’ zo zei de heer Riggeling, ‘zo ging dat in die tijd’. Ze gingen samen naar de veiling en de grossier. Ook hadden ze allebei de pony in de wei bij de Waterstraat staan. ’s Morgens vroeg kwam meneer Van der Meyden dan al fluitend de Bergweg of Enkweg af waarop mevrouw Riggeling dan zei: ‘Maak toch niet zoveel lawaai, je maakt de hele buurt wakker.’ Samen gingen ze dan naar de Waterstraat om de pony’s op te halen. Doordat ze ’s ochtends zo vroeg begonnen, maakten ze langen dagen; ‘Ja, uren heb ik zat gemaakt’ aldus Wim Riggeling. Op zijn beurt ging Wim altijd koffie drinken bij Jan, Wim, Zus en Gijs van der Meyden. Het was er altijd erg gezellig. Behalve de heer Van der Meyden heeft de heer Riggeling ook Ben Onstein, de melkboer en Van de Veen, de slager, goed gekend; ze waren allemaal van dezelfde leeftijd. Mevrouw Riggeling stond altijd in de winkel, Wim ging liever ‘langs de weg’. Een keer toen Wim ziek was, moest mevrouw Riggeling ‘langs de weg’ en stond Jannie, de dochter van Wim van der Meyden, in de winkel.

Het huis
Voor het pand aan de straatkant, zit nog het stoepje wat herinnert aan de tijd dat hiAanvraag winkelraamer de ingang naar de winkel was. In november 1939 is er een vergunning aangevraagd en verleend voor een winkelraam. (Gelders Archief 2508 163-219).  De aanvraag is gedaan door F. Magendans, woonachtig aan de Enkweg 2f. Achter het pand lag een groentetuin. Onder de winkel zat een grote kelder die als koelkast en opslag diende. In de winkel verkochten ze groenten, fruit, aardappelen, blikken en potten groenten. Rechts vooraan in de winkel lag wat snoep, weet Rob Willemsen zich nog te herinneren. Er stond ook een grote schrapmachine en later een diepvries voor de diepvriesgroenten. In het lage gedeelte, achter de winkel, woonde de familie. De heer en mevrouw Riggeling kregen drie kinderen: een zoon en twee dochters. Naast het huis was een weitje waar het paard ook wel stond, op deze plek staan nu twee nieuw gebouwde huizen. Toen ze zelf het weitje niet meer nodig hadden mocht de pony Bloempje van de dochter van Van Beek er staan. Mientje en Jan van Beek waren de eigenaars van het café het op de hoek van de Wilhelminastraat en de Vlashofstraat. Op het terrein stonden ook twee schuren, één van Zweers en één van Riggeling. Hij had ook nog drie stallen en hield kippen.

Na ruim dertig jaar voor zichzelf gewerkt te hebben, is hij toen de supermarkten kwamen gestopt. In loondienst heeft hij nog op groenteafdeling van de MAKRO gewerkt. Eindelijk geen zorgen meer en wat een vrijheid, zo ervaarde hij zijn nieuwe baan. Na 54 jaar aan de Bergweg te hebben gewoond zijn de heer en mevrouw Riggeling in 1991 verhuisd. Mevrouw Riggeling is overleden.