In maart 2007 vroeg ik de heer Jan van der Meyden, die vroeger een groentewinkel had op de hoek van de Hertogstraat (nummer 31) en de Van Pallandtstraat, om over vroeger te vertellen.
Van het gesprek maakte ik de volgende aantekeningen:
Voordat de vader en moeder van de heer Van der Meyden in de Hertogstraat gingen wonen, woonden zij in de Van Pallandtstraat. Hier begonnen zij hun groentewinkel in de voorkamer van het huis, terwijl zij een nieuw pand lieten bouwen op de hoek van de Hertogstraat. Sommige mensen verklaarden hen voor 'gek' om in een gebied met rondom alleen weilanden een winkel te beginnen. De 'Amsterdamse' huizen in de van Pallandtstraat en omgeving bestonden toen nog niet. Wel de ‘oude huisjes’ in de Hertogstraat. In 1921 verhuisden het gezin naar het huis in de Hertogstraat en werd het assortiment uitgebreid met kruidenierswaren. Later kwam hier het 'flessenwerk' bij.
Het gezin Van der Meyden telde elf gezinsleden: vader en moeder en negen kinderen. Jan was de jongste van allemaal, hij werd in december 1922 geboren in de Hertogstraat. Hij had vier broers en vier zussen. Eén meisje werd slechts zeven maanden oud. Zijn moeder, mevrouw van der Meyden, is in de wijde omtrek bekend geworden door haar lekkere soepgroenten. Er kwamen zelfs klanten uit Oosterbeek om haar soepgroente te kopen. Ze was altijd bezig met het snijden van groenten. Vader was koetsier en gek op paarden. Hij kon er goed mee omgaan. Zijn eerste werkdag, toen hij er op uit ging met paard en tweewielige wagen om groente weg te brengen, beurde hij 35 cent.
Jan was veertien of vijftien jaar oud toen broer Wim hem vroeg mee te helpen om de zaak voort te zetten, omdat vader en moeder het niet meer konden. "Dat ging zo in die tijd", vertelt Jan. Uiteindelijk heeft Jan 47 jaar met broer Wim samengewerkt, ze werden vaak Ed en Willem Bever genoemd, naar de bekende dieren uit de Fabeltjeskrant. Om vijf uur in de ochtend gingen ze vaak al naar de veiling, Zus die ook in huis woonde, stond dan altijd voor ze op om brood te maken. Zus werd vaak 'tante' Zus genoemd. Meneer Van der Meyden is niet getrouwd geweest, hij en Zus hebben altijd voor elkaar gezorgd. In 2003 stierf broer Wim, dit was voor de heer Van der Meyden een enorm gemis. Gelukkig heeft hij nog een paar goede vrienden. Broer Wim heeft jarenlang tegenover Jan gewoond op de andere hoek van de Hertogstraat. De broers hebben altijd keihard gewerkt, werkweken van 100 uur waren geen uitzondering. Ook Zus kon er wat van. Hard werken was de familie Van der Meyden niet vreemd.
Radioprogramma
De heer van der Meyden vertelde ook over het dagelijkse radioprogramma, ‘De Groenteman’. Hij wist het nog precies. Het was een kookprogramma waarin de huisvrouw aan de groenteman vroeg wat er die dag voor lekkers te koop was. De groenteman wees dan altijd op de groente van het seizoen en legde en passant uit hoe deze bereid kon worden. Het programma werd voorafgegaan door een muzikaal intro welke je niet snel zal vergeten:
‘Cha, cha, cha…
tja, wat zullen we eten?
Cha, cha, cha…
Tja, wie kan dat weten?
Wie is de man
Die mij dat zeggen kan? De Groenteman!’
Het liedje werd gezongen door een vrouw, maar aan het eind riep een mannenstem ‘De Groenteman!’. Aan het eind van het programma hoorde je:
‘Onthoud het goed,,
t is de groente die ‘t ‘m doet.’
De heer Van der Meyden stelde ook een krantenartikel uit 1983 beschikbaar. Op de foto staan: tante Zus, ome Wim, naast hem zijn vrouw tante Siena, ome Jan (meneer van der Meyden) en mevrouw van Straten. Twee buurtbewoners overhandigen een bloemetje. De tekst van het kranten artikel:
‘VELP - Opnieuw is Velp een gerenommeerde middenstandszaak armer geworden. Na een 62-jarigbestaan werd vrijdagmiddag om 6 uur voor de laatste maal de winkeldeur gesloten van de groentehandel van Van der Meyden en Zn., gevestigd Hertogstraat 31 te Velp.
De beide firmanten, de heren W. en J. van der Meyden, achten thans de tijd gekomen om de commerciële activiteiten te staken. Dat een dergelijke opheffing, zowel voor de direct betrokkenen, alsook voor een ruime kring van cliënten niet zonder emoties verloopt, bleek zaterdagmorgen, toen namens deze cliënten aan de familie Van der Meyden dank en hulde werd gebracht voor de wijze, waarop zij in de wijk, maar ook daarbuiten heeft gefunctioneerd. Een klein damescomité had een inzameling gehouden en het resultaat daarvan werd bij monde van mevr. Benink-van Straten aan de familie aangeboden. Zij prees in welgekozen woorden de verdiensten, de behulpzaamheid en vriendelijkheid van de familie en bracht ook de oprichters van de zaak, vader en moeder Van der Meyden in herinnering; de vader die zo gek was met dieren, en de moeder, die alles met haar pientere oogjes alles in goede banen leidde. Na het voorlezen van een gedicht, waarin op voortreffelijke wijze de verdiensten van de firma werden belicht, overhandigde zij de cadeaus onder couvert.
Bescheiden begin
De zaak werd destijds begonnen door moeder Van der Meyden, die in een voorkamer aan de Hertogstraat een bescheiden groentehandel begon. In 1921 werd het huidige pand Hertogstraat 31 betrokken en het assortiment van groente en fruit werd uitgebreid met kruidenierswaren, in die tijd comestibles geheten. De beide broers, Wim en Jan, gingen de zaak runnen. Wim heeft dat 54 jaar gedaan, Jan leverde 47 jaar zijn aandeel. Tot 1965 werden de klanten bediend met paard en wagen, daarna deed ook hier de auto-bestelwagen zijn intrede. Met voldoening ziet men op de thans afgesloten periode terug, maar ook met het nodige heimwee. Sterke banden zijn opgebouwd en men realiseert zich, dat nu vele contacten verloren zullen gaan.’
*In dit artikel staat dat de zaak begonnen is in de voorkamer van de Hertogstraat, dit moet zijn v. Pallandtstraat..’ (noot van de auteur)
De heer Van der Meyden is overleden op 19 april 2007.
Diane Bell, de huidige bewoonster van het voormalige winkelpand, vertelde dat in de tuin vroeger veel aardappelen en groenten werden verbouwd. Een wijkbewoonster herinnert zich dat er, afhankelijk van het seizoen, boerenkool en de rabarber in de tuin stond. In de tuin heeft ook een atelier gestaan zodat een broer van Jan Gijs, die niet goed ter been was, er kon schilderen. Hij was kunstschilder. Later werd dit een kippenschuur.
Dennis van der Hoeff, samen met Diane de huidige bewoners van het pand stelde de foto van de groentewagen beschikbaar en laat weten: 'Tijdens de open monumentendag (2011) kwam mevrouw Veldman met bijgaande foto. Dit is de groentewagen van de gebroeders Van der Meyden (omstreeks 1960). Helaas staat het paard er niet geheel op. De foto is genomen in de Bachlaan 13 te Velp.' Het meisje is de driejarige dochter van mevrouw Veldman.
Deze advertentie stond in een gids van de Hervormde Gemeente uit 1972/1973.
Meneer Van der Meyden is ook bekend geworden doordat buiten naast de winkel jarenlang een brievenbus van de PTT stond. Vroeger werd de post voor de wijk afgeleverd bij de winkel. Het was voor de postbodes teveel om alles in één keer mee te nemen in de fietstas. De overige post voor de wijk werd dan nagebracht met de auto en afgeleverd bij Van der Meyden. Eén van de postbodes die de post kwam halen om zorg te dragen voor de verdere verspreiding, was Ben Ter Horst. Hij vertelde dat hij dan altijd koffie met koek kreeg van Zus. Helaas is de brievenbus wegens bezuinigingen weggehaald.
Lees meer over het pand bij gemeentelijke monumenten.