In de erker van het huidige pand van eetcafé Majesteit Wilhelminastraat 21 lagen vroeger de koekjes van Banketbakker Jaap van de Sande in de etalage. Onder andere de trommeltjes met ‘ECHTE Velpsche Juffers’, ze zagen eruit als krakelingen maar dan dicht. Zie advertentie.

Een advertentie van H. J. v.d. Sande.

Van bakker naar banketbakker
Van de Sande is ooit als bakker begonnen aan de Rozendaalselaan, hij huurde daar een pand van de heer Mantel. In 1913 werd de aanvraag voor de verbouwing van het woonhuis aan de Wilheminastraat tot bakkerij ingediend. De tuinen van Van de Sande en Mantel sloten op elkaar aan. De heer Mantel vertelde dat ze voor de oorlog, als het mooi weer was, met zijn allen heerlijk koekkruimels zaten te eten. Ook A. van de Waal, eigenaar van pension Villa Maria, en Van Oort, de wijkagent, waren vaak van de partij. Van de Sande heeft de eerste jaren ook brood verkocht, maar stond later echt bekend als een luxe banketbakker.
De advertentie met, 'ruime sorteering BONBONS Dorste, Ringers, Sickesz, Driessen. Eenig adres voor de ECHTE Velpsche Juffers', komt uit het boek 'Gemeente Rheden toen ... en nu' (1923). Van de Sande was een begrip in de wijde omgeving.
In de oorlog adverteerde meneer Van de Sande in de Velpsche Courant met: 'Geen 75 gram blikkoekjes op Uw gebaksbon Maar ......100 gram BOTERKOEKJES van den banketbakker J .v.d. Sande'.

Een foto uit 1923 laat ook een reclamebord zien met J. van de Sande bierhandel gedisstilleerd. Waar? 

 

Advertentie met afbeelding van winkelMeneer Van de Sande lustte graag een borrel. Het verhaal gaat dat hij regelmatig met een houten gebakskist naar de overkant ging naar het café, een paar borrels dronk en met gevulde gebakskist weer terug naar huis ging. Het laat zich toch niet moeilijk raden wat er in die kist zou zitten?

Zoon Jaap van de Sande was een topkok. Hij kookte altijd voor Hare Majesteit Koningin Wilhelmina als zij in hotel Beekhuizen logeerde.

Peter van de Sande, een broer van Van de Sande, was ook een bekende in Velp. Hij kwam vaak bij gelegenheden waar feesten en partijen werden gegeven en kwam dan even langs met een plantje om de feestvarkens te feliciteren. Van de mensen kreeg hij dan altijd een dubbeltje en dan antwoordde hij altijd: ‘Het heeft meer gekost’.

Meneer en mevrouw Van de Sande kregen een motorongeluk, mevrouw Van de Sande is hierbij om het leven gekomen.

De foto komt uit de Velpsche Courant van 19 september 1958. Het was een fotoprijsvraag waarbij je de foto bij de goede tekst moest zoeken. Het bestond uit drie delen. In het eerst deel stond de banketbakkerij vermeld. Er was 5 x 100 gulden aan prijzen te winnen.

Meneer Han Holdijk werkte na zijn militaire dienst een jaar bij Van de Sande (ong. 1961). Hij vertelde: "Ik kan het me nog goed herinneren. Het was voor Kerst en er waren Weinachtstollen gebakken, toen hij erachter kwam dat hij het zout vergeten was in de stollen!! Van de Sande vond dat natuurlijk heel vervelend, maar hij had ook humor. Bij elke stol schreef hij een briefje: "Sorry, beter voor iedereen een klein probleem, dan voor mij een groot probleem.""