Op de Bergweg bevonden zich een tweetal kwekerijen en er woonden een aantal hoveniers en tuinmannen. Op nummer 17 zat de bekende kwekerij van Siebelink. Deze kwekerij werd gerund door de vader van de beroemd geworden Jan Siebelink. Jan Siebelink jr. heeft vele boeken op zijn naam staan, maar is enorm bekend geworden met zijn boek “ Knielen op een bed violen”. Een roman over het godsdienstige leven van zijn vader en de invloed daarvan op zijn gezin. In dit boek speelt het huis en de kwekerij een grote rol.
De ouders van Jan Siebelink, Jan Siebelink sr. en Antonia Jacoba Hupkes zijn in 1937 getrouwd en in 1938 werd Jan jr. geboren in de Hertogstraat op nummer 15 in Velp. Een jaar later verhuisden zij naar Bergweg 17, waar vader Siebelink een kwekerij begonnen was. De kwekerij heette ‘Sempervirens', wat altijd groen betekent. Het stuk land van dertig are kocht hij begin dertiger jaren van de eigenaren van villa ‘Mon Repos’, (Arnhemsestraatweg nummer 12) en bouwde er in 1934 ‘het vrijgezellenhuisje’. Wat later kocht hij er nog een stukje land bij van de heer Metz, wonende aan de Bergweg 5, van wie hij ook het huis huurde. Op het terrein stonden 5 broeikassen en een waterbassin op een natuurlijke bron. Specialiteit van de kwekerij waren de varens. Een wat grovere soort en een fijne soort. Winkeliers waren de voornaamste afnemers.De bordjes met BLOEMISTERIJ J. Siebelink hingen bij de houten poorten die toegang verschaften tot de bloemisterij. Zowel aan de Bergweg als aan de Schonenbergsingel zijde bevond zich een ingang.
Jan Siebelink, die van jongs af aan meehielp op de kwekerij, vertelde: ‘Elke zaterdag exact om vijf uur ging de poort op slot.’
De poorten zijn verdwenen, maar het huis waar ze in woonden staat er nog. Over de kwekerij liep een breed pad, het Siebelinkpaadje genoemd. De kwekerij was gelegen naast de Rooms-Katholieke begraafplaats, deze begraafplaats speelde een grote rol in het leven van de familie Siebelink. Vader Siebelink had hier een groot aantal graven in onderhoud. (informatie Jan Siebelink)
Op de grens van de bloemisterij en de begraafplaats stond een beukenhaag. Het ‘gat in de heg’ is heel bekend geworden, hier kropen de religieuze broeders doorheen om bij heer Siebelink te komen zonder dat mevrouw het zag. De begraafplaats bestaat nog en is vrij toegankelijk voor publiek. In de oorlog zijn de kassen door oorlogsschade verwoest. De hele kwekerij lag in puin. Het afgebeelde formulier laat de RIJKSGOEDKEURING zien tot uitvoeren van werken boven de ƒ500.- . Het MINISTERIE VAN WEDEROPBOUW EN VOLKSHUISVESTING gaf toestemming tot de herbouw van vernielde bloemenkas en eenruiters. Het originele formulier is privé bezit van mevrouw Meijrink en is van 1948. Firma G.Meijrink en Zonen kreeg de opdracht tot het herstellen van de bloemenkassen. De foto is gemaakt vlak na de herstelwerkzaamheden en toont van links naar rechts Hans, Arno en Jan Siebelink. De foto komt uit het boek ‘Twee Overkanten, de wereld van Jan Siebelink’ en is ook te zien in het boek ‘Bergweg 17 Bosweg 19’.
In 1962 hebben de heer en mevrouw Siebelink het huis gekocht van mevrouw Metz en een stuk grond, inclusief de toegang aan de Schonenbergsingel, verkocht aan Chris Berkhout woonachtig aan de Arnhemsestraatweg 12. Berkhout liet er een sporthal bouwen, waar veel om te doen is geweest. Omdat de gezondheid van de heer Siebelink achteruit ging èn omdat hij ervan overtuigd was dat het lot van het bedrijf in Gods handen lag, ging het bedrijf ten onder. De kwekerij is in 1967 gesaneerd. De heer Siebelink is in 1971 overleden.
In 1974 is de grond verkocht aan Theodoor ter Hoeven, iemand die gespecialiseerd was in tropische planten. Dit bedrijf is gestart met de kleikorrel hydrocultuur, maar heeft er niet lang gezeten. Omdat er geen uitbreidingsmogelijkheden waren verhuisde het bedrijf naar Duiven. Kort hierna zijn Theo en zijn compagnon verongelukt. De grond ging over in vele handen en is eind zeventiger jaren verkocht aan Ir. Dirk Bakker, een Wageningse ingenieur, die er een proefkwekerij had. Dit was echter niet erg succesvol. Enkele jaren later werd het gekocht door E.R. Borggreve, die het op zijn beurt weer doorverkocht. Van de kwekerij is niets overgebleven. Achter het voormalig huis van Siebelink is een nieuw huis gebouwd. Mevrouw Siebelink is nog tot haar dood in het huis blijven wonen, ze is overleden in 1984. (informatie Arno Siebelink, juli 2009))
Pentekening
De onderstaande pentekening geeft een mooi overzicht van de bloemisterij. Deze is op 10 juni 1961 gemaakt door de heer Daan Wijlhuizen, hij was toen 14 jaar oud. Destijds woonde hij met ouders, broer en zus op de Bergweg 13a en kwam na schooltijd regelmatig op de bloemisterij van Siebelink.
De tekening is gemaakt gezien vanaf de Schonenbergsingel. Het huisje aan de onderkant op de tekening staat eigenlijk richting het noorden.
Tussen de kassen in loopt naar links het pad naar de Bergweg en naar rechts, met een scherpe bocht, naar de Schonenbergsingel. Aan dit pad, in het midden van de tekening, bevond zich een langwerpige waterbak. Links naast de hoge kassen stonden fruitbomen en er stond nog een loods waar de bakfiets altijd stond. (niet op de tekening) Deze boomgaard sloot aan op de achtertuinen van de huizen aan de Bergweg. De hoge kas rechts op de tekening was 'het nieuwste', de hoge kassen links waren bestaande kassen. De kas met de twee deuren gaf toegang tot de kelder, waar ook gestookt werd. Hier lagen ook de kolen. In de schuurtjes werden de rietmatten bewaard. De ruimte rechtsboven op de tekening, werd gebruikt om bloemen te telen en groente te verbouwen. Het huisje onderaan de tekening is 'het vrijgezellenhuisje' waar de heer Siebelink nog gewoond heeft.