Bij acte van 8 Januari 1904, verleden bij notaris Gerard de Meyier te Velp, werd een NV opgericht “Maatschappij tot Exploitatie van Bouwterreinen te Velp, gemeente Rheden, en omstreken” , met een Koninklijke Bewilliging, besluit nr. 104, van 31 December 1903. Oprichters zijn: Willem Honig, architect te Velp; Maurits Pico Diederick Baron van Sytzama, particulier te Velp; Wilhelm Theodor Emanuel Muller – Kühlenthal, zonder beroep te Ellecom; Mr. Cornelis Bakker namens Willem Verwey Mejan, notaris te Goor; Roelof Mareus de Jong Luneau, zonder beroep te Velp.
De NV wordt aangegaan voor een periode van 25 jaren, met als doel de aankoop van landgoed Ma Retraite en ander onroerend goed te Velp, en het te exploiteren. Het kapitaal is fl. 100.000. Het bestuur wordt gevormd door twee directeuren: W. Honig en M. van Sytzama. Het toezicht wordt uitgeoefend door een raad van commissarissen van de andere drie oprichters.
Bij acte van 1 februari 1904 (notaris Gerard de Meyier) wordt het landgoed “Ma Retraite”, voorheen Schoonenberg, overgedragen aan de NV. Het landgoed, aan de Velperweg, langs de Daalhuizerweg, uitkomend aan de Bergweg, bestaat uit de kadastrale percelen D 3902, 3903, 5231, 6585, 6586, 6587 en 6588, en bevat een heerenhuis met stalling en koetshuis, een oranjerie, een warme kas, een tuinmanswoning met erf, een moestuin, een boomgaard en bouwterreinen met opgaand hout, op totaal 7 ha en 57,50 are.
De NV heeft het landgoed aangekocht om het gebied om te vormen tot een villapark, zoals dat ook in gang was gezet voor het landgoed Overbeek. Een ontwerp voor het villapark is op deze afbeelding te zien.
Op 11 maart 1904 delen de heren Honig en Sytzama, als directeuren van de NV Maatschappij tot Exploitatie van Bouwterreinen te Velp, het college van B&W van de gemeente Rheden mede, dat zij voornemens zijn eenige wegen aan te leggen op het landgoed “Ma Retraite”, volgens een bijgaande situatietekening. De wegen zullen voor het openbaar gebruik worden opengesteld. Op 26 maart geven ze aan dat de wegen verhard zullen worden als grindwegen, tevens voorzien van gas en waterleidingen.
De geplande wegen zijn de huidige Schonenbergsingel, Waldeck Pyrmontlaan en Dillenburglaan. Deze straatnamen zijn pas later toegekend; in 1914 gaat het eigendom van de wegen over naar de gemeente.
Ontstaan van “de Meteoor”
Door het afgraven van de hoogste heuveltop kwam een grote hoeveelheid grond vrij, die in “kiepkarretjes” en over smalspoor naar Overbeek werd vervoerd om een deel van de gracht rond het landhuis te dempen. Paarden trokken de lege karretjes van Overbeek naar het hoger gelegen Ma Retraite park, terwijl de volle wagentjes door hun eigen zwaartekracht naar Overbeek rolden, in hun vaart geremd door meerijdende arbeiders, die de remmen hanteerden.
Tijdens deze werkzaamheden stuitte Willem Honig op wit zand. Ondernemend als hij was, nam Willem Honig proeven met het zand. Hij kocht een zogenoemde slagtafel en begon daarmee cementstenen te fabriceren. Eerst in de oude oranjerie, later in een gebouwtje achter op het landgoed onder de naam ‘Eerste Velpsche Cement- Steen- en Tegelfabriek De Bijenkorf’. Daarmee legde hij de grondslag voor wat later ‘De Meteoor’ zou worden.