Frieszo
Over de timmerwerkzaamheden van meneer Job Frieszo is weinig bekend. Eerst had hij zijn werkplaats in lage bebouwing in de Koningstraat, naast nummer 25. Later zat de werkplaats in de schuur achter zijn huis op nummer 13 van de Koningstraat. Deze werkplaats werd in 1957 gebouwd, op de bouwaanvraag staat een stempel met daarop ‘Mach- en houtwarenbedrijf J. Frieszo Velp’. De stempel is van 7 juni 1957. De huidige bewoner, de heer van de Berg, heeft het pand in de jaren ‘80 van familie van Frieszo gekocht, meneer was toen al overleden. Ook wist hij te vertellen dat het hele pand ooit van Frieszo is geweest, maar dat nummer 15 later is verkocht. En dat meneer Frieszo in een Renaultje reed waar nog weleens een deuk in zat. De overbuurman, meneer Kip, repareerde deze weleens voor hem. In januari 2000 is de schuur afgebrand, maar deze is in dezelfde stijl weer opgebouwd.
Timmerman, aannemer Gerritsen
In het boek ‘Gemeente Rheden toen… en nu’ stond deze advertentie van W. Gerritsen Gz. timmerman en aannemer. Er staat: ‘BEVEELT ZICH BELEEFD AAN VOOR ALLE IN HET VAK VOORKOMENDE WERKZAAMHEDEN’. Het bedrijf was volgens de advertentie gevestigd in de Koningstraat 2. Maar volgens mevrouw Hogeweg klopt dit niet. Haar ouders, de heer en mevrouw Schimmel, hebben in 1909 het dubbele woonhuis Enkweg 27 - Koningstraat 2 laten bouwen en ze weet niet beter of ze hebben altijd in de Koningstraat op nummer 2 gewoond. Hoogstwaarschijnlijk woonde de timmerman in het huis op nummer 4, en is de 2 in de advertentie een vergissing?
In het Gelders Archief in Arnhem is nog de bouwaanvraag van W. Gerritsen Gzn voor het bouwen van een houten schuur op stenen voet voor een timmerwerkplaats en een bouwtekening ‘het plan tot het bouwen van een schuur aan de Koningstraat te Velp’ te vinden. Beiden met de datum 8 november 1913. In 1938 werd N. Caro eigenaar van het pand Koningstraat 4 en 6 met schuur. Het pand werd geveild in de ‘Vereeniging’ en hij was de hoogste bieder. Dit staat in de eigendomsakte van de heer Caro. In de oorlog is de schuur afgebrand, maar weer opgebouwd. Postma kocht het pand op zijn beurt in 1950 van de heer Caro. Postma was een vertegenwoordiger van Turkstra beschuit. De dozen beschuit stonden in de schuur en hij ging de bakkers langs om zijn beschuit te verkopen. Hierna heeft melkboer Terberg het gekocht.