Dit fabrieksterrein bevindt zich aan de zuid-oost kant van de Nordlaan bij de spoorbaan.
Rond 1890 neemt Johan Hendrik van Manen, bloemist te Velp, het terrein over van G. van Kampen.
Het terrein bestaat uit een huis met erf (2,2 are D2718 ), een schuur (0,35 are D2719) en tuin (23,84 are D2857) met een boomgaard. Ook het terrein aan de oostkant wordt van hem.
In 1928 wordt de VOF van den Raad & Schaafsma, timmerfabriek en houthandel, de nieuwe eigenaar. Johannes van den Raad vraagt in juni 1928 een vergunning voor het bouwen van een timmerfabriek (GA 2508/ 91-194); de bouwkosten bedragen f14.000.
Later dat jaar vraagt hij een vergunning voor de bouw van een woonhuis aan de Nordlaan (nu nummer 31) (GA 2508 / 93-322). De architect is M.Hols uit Velp, de bouwkosten zijn f 8000,--
In 1929 wordt er een houtloods en kantoor aan de timmerfabriek gebouwd.
Rond 1930 gaat Johannes van den Raad alleen verder met de NV Deuren-, Timmer-, Trappenfabriek. Meneer van den Raad is in1940 verongelukt door een landmijn.
Bouwtekeningen fabriek en woonhuis
![]() |
De bedrijvigheid wordt begin 40er jaren voortgezet als NV Timmerfabriek en houthandel P.J.Rietveld & Znn. Eerst door Petrus Johannes Rietveld en later door zijn zoon Jacobus Johannes.
Achter de huizen aan de Nordlaan staat een kerk van de Gereformeerde Gemeente. In 1956 wordt het woonhuis (nummer 31) verkocht aan de Gereformeerde Kerk en gebruikt als pastorie.
Rond 1970 komt Leendert van 't Riet naar dit terrein met Forty Four Lederwaren NV. Hij laat het gebouw verbouwen. Zijn ouders Cornelis van 't Riet en Klazina Willemina Noordzij zijn de grondleggers van het bedrijf en de eigenaren van het fabrieksterrein en het woonhuis.
Vader van 't Riet zette zelfstandig het bedrijf 'Forty Four' in de Sweers de Landastraat nummer 44 in Arnhem op. Dit verklaart de naam van het bedrijf. In de volksmond werd het bedrijf 'De tassenfabriek' genoemd.
Leendert van 't Riet was pas 21 jaar oud toen hij het bedrijf van zijn vader overnam. Er waren ongeveer 40 medewerkers werkzaam. Moeder van 't Riet ontwierp modellen en hield zich bezig met de productietechniek. Behalve tassen werden er bijvoorbeeld ook koffertjes voor grammofoonplaten gemaakt. Omdat het bedrijf uit zijn jasje groeit verhuist het naar Arnhem.
De afgebeelde advertentie komt uit de Velpsche Courant van augustus 1971.
Meer informatie over Forty Four kunt u vinden bij 'Overige nijverheid'.
In 1979 wordt Bloemhof's Supermarkten BV de eigenaar van gebouw, terrein en woonhuis en opent de supermarkt de deuren. Het is de hoofdvestiging van een kleine regionale keten. De familie heeft op een gegeven moment de aandelen aan Prismafood verkocht en toen zijn de meeste van die winkels omgebouwd naar Golff of Meermarkt. Aan de Nordlaan, Golff. Ook het woonhuis werd verkocht. Meer informatie over supermarkt Golff kunt u vinden bij Nijverheid bij het hoofdstuk winkels.
Het voormalige pand van de Golff is gesloopt. In 2012 wordt bekend dat ook het huis wellicht gesloopt gaat worden. De Lidl heeft het plan om er weer een supermarkt te vestigen.