Aan de Ringallee op nummer 37a bevindt zich een gemeentelijk monument met de naam Wiardi-Hoeve. Dit pand werd rond 1900 gebouwd als koetshuis, bij een grote villa, die op de hoek van de Rozendaalselaan en de Ringallee heeft gestaan.
De eerste manegehouders waren de heer en mevrouw Biesbroek. De heer Biesbroek (ook wel Van den Broek) genoemd was pikeur bij de stadsmanege ( met een grote binnenbak) op de plek van hotel Bosch naast het Rembrandttheater in Arnhem. Later is hij de stalhouderij begonnen aan de Ringallee te Velp om mensen buiten te kunnen laten rijden.
Wiardi-Hoeve rond 1947De naam Wiardi-Hoeve dateert uit 1947 toen het huis gekocht werd door Charlotte Ernestine Marie van Arcken, echtgenote van de heer Bartel Vollaard. Hij was pikeur en samen hebben ze de manege van de heer en mevrouw Biesbroek voortgezet.
Is Wiardi de naam geweest van één van de paarden waar de heer Vollaard in een eerdere baan mee werkte of was het het lievelingspaard van Charlotte Vollaard? Zeker is dat de manege in de tijd van Vollaard een hoog aanzien genoot. De manege was aangesloten bij de Federatie van Rijscholen.
Zoals de advertentie laat zien had de manege verschillende functies. Je kon er paardrijden, dressuur- en springlessen volgen en er was gelegenheid tot stalling van pensionpaarden. Het beroemdste paard van de Wiardi-Hoeve was Skakunja. Het was een vaatje buskruit,Wiardi-Hoeve rond 1952 - 1953. maar de trots van de stal. Skakunja werd onder andere bereden door Wil Rademaker, een gerenommeerd amazone.
Naar aanleiding van Open Monumentendag 2008 hebben Wil Rademakers en Rosemarie Kamphuisen contact gezocht met de huidige eigenaars, de heer en mevrouw De Jong, van de Wiardi-Hoeve omdat, zij beide na de oorlog paardrijles hebben gehad Advertentie Wiardi-Hoeveop de Hoeve. Skakunja was ook de naam van hun rijvereniging. Behalve informatie over de Hoeve heeft  Mevrouw De Jong-van der Wolde ook een fotoalbum gekregen waarin de Hoeve in volle bedrijvigheid te zien is. 

Mevr De Jong- van der Wolde heeft de foto met de vijf paarden beschikbaar gesteld. Deze foto is gemaakt vlak na de oorlog, rond 1947. In de Arnhemse Courant van 5 mei 1977 staat in een artikel als bijschrift: 'De eerste foto die na de komst van de Vollaards naar Velp gemaakt werd. Van links naar rechts te paard: Hesje End met Skakunja. Wouter Jacobsen (de schrijver van het krantenartikel) met José, een buurmeisje, Piet Vollaard en Lot Vollaard. Vóór de groep : Bart Vollaard.'
De foto met de twee heren komt uit het album van mevrouw Rademakers en is gemaakt in 1952/1953.
De advertentie stond in het adresboek der gemeenten Rheden en Rozendaal van 1950.
In de huidige schuren zijn nog overblijfselen te zien van de oude stallen. Onder andere de ruif, de drinkbak en de prachtige tegels zijn originele kenmerken.Oorspronkelijke kenmerken van de oude stallen

Meer informatie over de Wiardi-Hoeve is van harte welkom bij mevrouw De Jong- van der Wolde. Mevrouw de Jong: 'Mijn grote vraag waar mensen ons misschien mee kunnen helpen is de vraag of het koetshuis van baron Creutz heeft gestaan op de plek van de huidige kuil waar water wordt opgevangen aan de Rozendaalse kant van de Ringallee?'

Herinneringen van meneer Grimm:
'In 1953 kwam ik met mijn ouders op de Ringallee 45 te wonen. Op de hoek van de Ringallee was een manege, 'De Wiardi-Hoeve'. De manege van de heer en mevrouw Vollaard. Ze hadden veel kinderen. Mevrouw Vollaard had gestudeerd, ze was doctorandus.
Als jongen van 12 heb ik hier paardrijles gegeven en was ik behulpzaam bij allerlei werkzaamheden, zoals paarden water geven, borstelen enz. Ook Henk Gores en Anja van Geldere verdienden op deze manier een zakcentje. Na school, tussen de middag en in het weekend was ik vaak op de manege te vinden.

Op de hoek van de Ringallee en de Rozendaalselaan was een grote 'paardenbak', hier werden lessen gegeven. Het bestond uit een houten hekwerk met zand erin.
In de winter weken we vaak uit naar Elst omdat de manege door bevriezing niet gebruikt kon worden.

Op zondagmorgen kwamen de gegoede mensen om een ritje te maken naar bijvoorbeeld Warnsborn of 'de Coralinahoeve' (pannenkoekenhuis). Op zondag was het hier een drukte van belang. Ik herinner mij bijvoorbeeld de familie Melchers, de familie Van Houten en de familie Snijders. Meneer Snijders was van de AKU, ik kreeg weleens een kwartje fooi. Vaak genoten de families van een drankje bij 'juffrouw Jansen' aan de overkant. (Waar de Rozenhoek zat).

Ik kan me nog herinneringen dat er een keer televisie opnames zijn gemaakt van het paardrijden. Toen het uitgezonden werd gingen we met z'n allen kijken bij meneer Brinkman in de Egmondstraat, want hij was de enige in de buurt die een televisie had, meneer Brinkman van Brinkman en Germeraad. Zijn dochter Joke reed ook paard.
Mevrouw Vollaard was een lieve vrouw. Ze had een broer in Den Haag. Ik ben weleens mee geweest naar Den Haag.
Uiteindelijk is het bedrijf naar de Schelmseweg gegaan,omdat hier wel een overdekte manege gebouwd mocht worden. Meneer Vollaard ging hier altijd op zijn brommertje naar toe. Wiardi-Hoeve werd 'Waterberg'.

Er werden ook brandweeroefeningen gehouden door de BB*. Sommige mannen hadden hier een hekel aan.
In de oorlog hebben er onderduikers in de Wiardi-Hoeve gezeten. In het uitbouwtje, de koekoek, op het dak. Het plafond ging eruit en de onderduiker kroop erin. Ook de ruimte tussen het dak en het plafond van de stal werk gebruikt als schuilgelegenheid.'

*BB is een afkorting van Bescherming Bevolking.