Op nummer 17 in de Koningstraat staat een dwars geplaatst huis, dat eigendom was van de heer Gerrit Martinus Peters. Hij was bloemist en woonde zelf aan de Rozendaalselaan opluchtfoto bloemisterij Bottema nummer 28. In 1923 heeft hij een vergunning aangevraagd voor het bouwen van plantenkassen.
In 1939 kocht Anton Martinus Bottema, getrouwd met Wilhelmina Groenhof, het huis, de kassen en de kwekerij. Ze kochten er nog een paar stukken grond bij en zo hadden ze een enorme lap grond, die grensde aan de achtertuinen van de huizen aan de Enkweg. Vooral mevrouw Bottema was erg onderhoudend. Zij zorgde voor de bloemen, de planten en de verkoop van alle soorten bloemen, bruids- en grafwerk. Links van het huis was een klein aanbouwtje, dat vroeger het winkeltje was. Ze hadden prachtige vaste planten en snijbloemen, mooie chrysanten en cyclamen bijvoorbeeld. Voor feestelijke gelegenheden was er een kaartje beschikbaar met 'Hartelijk gefeliciteerd, Bloemenmagazijn A.M. Bottema'. Ik heb me diverse malen laten vertellen dat het er altijd heel gezellig en druk was.

Advertentie BottemaDe advertentie komt uit de Velpsche Courant en is van 28 november 1958. 'Gietertjes en asbakjes, opgevuld met bloemen, enz’. In het adresboek van Velp en Rozendaal uit 1961 staat een advertentie met de tekst: 'Levering van alle soorten bloemen Bruids-en Grafwerk'.
Meneer Bottema onderhield ook nog tuinen van klanten. En hij was bij de vrijwillige brandweer. Als er ergens brand was, stond mevrouw Bottema aan de weg klaar met zijn pak, zodat hij zo snel mogelijk naar de kazerne kon.
In een gids uit 1972 van de Hervormde Gemeente staat in een advertentie: 'Het adres voor snijbloemen, planten en bloemwerken is Bloemenmagazijn A.M. Bottema'.
Eind zeventiger jaren zijn de werkzaamheden op de kwekerij gestopt. Toen ik in 1987 op nummer 19 van de Koningstraat kwam wonen, woonde mevrouw Bottema er nog. Omdat mevrouw Bottema het echt niet meer kon, mochten de heren Kip, Onstein en Hogeweg ieder een stuk grond onderhouden. De foto toont een stukje van de vergane glorie van een mooie bloemisterij.

De resten van de kassen zijn nog duidelijk zichtbaar. Achter het huis, links op de foto, was een klein plaatsje waar we in het voorjaar en het najaar vaak samen koffie dronken. Mevrouw Bottema hield wel van een praatje. Ze was slecht ter been, maar geestelijk erg bij de tijd. Ze vond het moeilijk om te zien dat haar land en huis zo achteruit ging. ‘Mijn knie is helemaal versleten van al het harde werken’ zo zei ze. Maar ze vertelde ook over de leuke straat, de feesten, het maken van groene bogen en het voorbereiden van sketches en hoeveel plezier ze hieraan allemaal

Vergane glorie, bloemisterij Bottemabeleefden. Op haar erf werd jaarlijks een feest gehouden met de mensen uit de straat. ‘Het was een heel gezellige tijd’, aldus mevrouw Bottema. Begin jaren negentig verhuisde ze naar Nijenstede.

De foto is gemaakt vlak nadat de nieuwe eigenaar de heer Van Kooten het huis met de grond kocht. Dit zie ik aan het ijzeren toegangshek. De laatste kassen pal achter het huis zijn net afgebroken. Helemaal links, naast de heg, zie je nog een muurtje van een kas op de erfgrens met ons (vorige) huis. Onder deze kas bevond zich een grote stookkelder. De nieuwe eigenaar heeft deze opgeknapt. In het blauwe gedeelte van de aanbouw bevond zich vroeger het winkeltje. Dit is afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor een grote aanbouw achter het huis. In 2008 is mevrouw Bottema overleden.