Het landgoed Schoonenberg heeft verschillende eigenaren gekend. Na het overlijden van de laatste eigenaar werd de naam gewijzigd in ‘Ma Retraite’. De erven verkochten het landgoed aan de ‘My tot Exploitatie van Bouwterreinen te Velp.’ De eigenaren van deze maatschappij, de heer Honig en M.P.D. Baron Van Sytzema, wilden hier naast Villapark Overbeek nog een villapark bouwen.
In het boek ‘De Meteoor: flexibel in beton 1907-2007’ schrijft Hans de Beukelaer over het ontstaan van de Meteoor: ‘Tijdens werkzaamheden op ‘Ma Retraite’ stuitte Honig op wit zand. In die tijd werd Nederland overstroomd met reclame van Duitse machinefabrieken, die onder het motto ‘Zand is Goud’ hun machines voor de vervaardiging van cementstenen aanprezen. Ondernemend als hij was, nam Willem Honig proeven met het zand. Hij kocht een zogenoemde slagtafel en begon daarmee cementstenen te fabriceren. Daarmee legde hij de grondslag voor wat later De Meteoor zou worden.De eerste betonfabricage speelde zich af in een gebouwtje van vijf bij vier meter, dat oorspronkelijk hoorde tot de Oranjerie van het landgoed. Het personeel bestond afwisselend uit twee tot drie arbeiders. De meeste stenen werden door Honig zelf verwerkt, maar ook verkocht hij ze aan aannemers en particulieren in Velp. Zelfs kreeg hij enige opdrachten van een bouwmaterialenhandel buiten het Velp: van de firma Lensink te Arnhem. Langzamerhand nam het aantal opdrachten zo sterk toe, dat het gebouwtje te klein werd, waarop Honig al spoedig besloot om achter op het landgoed ‘Ma Retraite’ de ‘Eerste Velpsche Cement- Steen- en Tegelfabriek De Bijenkorf’ te bouwen. Hoewel deze nieuwe fabriek niet groter was dan ongeveer tien vierkante meter, was in dit gebouwtje al een ruimte gereserveerd voor berging van cement dat per kar en paard werd aangevoerd. Verder was er een bergruimte voor verf, terwijl het overige deel bestemd was als fabricageruimte, waarin ook de slagtafel stond waarop de cementstenen werden gemaakt. Voorts stond er een handpers voor het fabriceren van tegels van 20 x 20 cm, een verfmolen, die met de hand moest worden gedraaid en enig gereedschap. In deze fabriek fabriceerde Honig behalve de cementstenen ook grijze en gekleurde cementtegels en naderhand ook dakpannen.’
Naar Rheden
In die tijd bouwde Honig een villa voor N. van Heloma. Het contact met Heloma leidde uiteindelijk tot de oprichting van een vennootschap die tot doel had een grotere fabriek te bouwen voor de fabricage van betonartikelen. In 1906 werd voor dit doel het huis met aanliggende terreinen gelegen aan de Schaarweg te Rheden gekocht van de familie Keizer. Waarna op 12 januari 1907 voor notaris de Meijier de acte van oprichting passeerde van de NV Vigorose Cement-Industrie ‘De Meteoor’, momenteel NV Betonfabriek ‘De Meteoor’ genaamd. Het bedrijf groeide en startte in 1937 met de fabricage van de Stelcon plaat, bestemd voor verharding van bedrijfsterreinen en loodsen. Stelcon is nog altijd een begrip en een belangrijk product voor De Meteoor. Het was in 2007 precies 100 jaar geleden dat B.V. De Meteoor de eerste betonnen stoeptegel produceerde. Nog altijd draait het om beton bij De Meteoor, al is het productenpakket veranderd. Drie generaties Honig gaven leiding aan De Meteoor.
Veel van deze informatie staat in het boek dat is uitgebracht in 2007 ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de ‘De Meteoor’.