Op de hoek van Enkweg en de Hertogstraat bevond zich een manufacturenzaak. Deze zaak werd gedreven door de dames Immink, Hendrika Gesiena en Johanna Hermina. De vader van de zussen heeft het huis rond 1923 laten bouwen. Vader overleed tijdens de bouw van het huis, maar moeder heeft er nog een tijdje gewoond.
De foto is in 1982 gemaakt bij de Groninger molen in het Openluchtmuseum in Arnhem door de familie Vredenberg. De dames gingen met de familie Vredenberg een dagje uit. Ze waren toen al op leeftijd en niet meer actief in de winkel. De zussen werden ook wel de ‘gezusters Immink’ genoemd. Oorspronkelijk kwamen ze uit Diepenheim.
Het winkeltje
Samen dreven ze een heel leuk winkeltje. Ze verkochten textiel zoals ondergoed, kousen, pyjama’s, onderjurken en lange onderbroeken. Het waren heel degelijke spullen. Ook verkochten ze fournituren zoals klosjes garen, naalden, knopen, maaswol, sierband en garen.
De ene zus was naaister, zij deed de naaiklussen en verstelwerkzaamheden (Jo, op de foto met de lichte jas). In het kadaster stond ze te boek als kostuumnaaister.
De ander, Sientje, runde het huishouden, de winkel en de stomerij. De stomerij is geopend in september 1958. Deze had de moderne naam ‘Enk-cleaners’.Sommige wijkbewoners hebben vast nog wel een klerenhanger in de kast hangen met ‘ENKWEG 33 “ENK-CLEANERS” VELP’ erop. Jan en Hennie Lijkendijk hebben er nog een paar in de kast hangen, zie foto.
Het logo van de Enk-cleaners is een dijk met koe erop. Een Velpsche Courant van 1959, vermeldt: ‘Het hele jaar door goedkope prijzen voor chemisch reinigen, aflevering in drie dagen, zelf brengen, zelf halen, Jumper, blouse of vest ƒ0,95 - Rok ƒ1.45 - pantalon ƒ1.60’, dat waren nog eens prijzen!
Eind jaren ’60 ging de winkel dicht.
Zondagsschool
De zus die het huishouden en de winkel runde was ook bekend van de zondagsschool. Ze was jarenlang juffrouw op de zondagsschool van de Hervormde Kerk. Elke zondagmiddag om twee uur waren de lessen, in de ochtend was de gewone dienst. Sommigen vonden het wel veel, twee keer per dag naar de kerk, maar dat was toen nog gewoon.
Vroeger stond er een smeedijzeren hek om het erf en lag er naar de ingang van de winkel grind. De winkeldeur bevond zich toen aan de Enkweg, tussen de twee ramen. Er was ook een deur in de Hertogstraat, de huidige voordeur van de bewoners. Dit heeft voor de nodige verwarring gezorgd, vooral voor de post, want het adres is nog steeds Enkweg 33.
Hun laatste jaren hebben ze doorgebracht in de Naeffflat. Ze werden allebei in de negentig.
Informatie en foto met dank aan Janny Vredenberg.