In de Rozendaalselaan op nummer 25 was gevestigd fietsen-, radio/tv winkel Mantel. De Mantels gingen met hun tijd mee en specialiseerden zich op breed terrein.
Van bakken naar fietsen
De grootvader van de heer Mantel, de heer D. Mantel kwam in 1894 van Amsterdam naar Velp.
![]() |
![]() |
Grootmoeder kwam uit Rozendaal en zo kwam het dat zij een aanvraag indienden voor een woon- winkelpand aan de Rosendaalschelaan. (Gelders Archief 2503/2142-1137) Ze kregen toestemming van Baron v. Pallandt. Het huis was de eerste bebouwing aan de oprijlaan van kasteel Rozendaal. Het werd een prachtig gedecoreerd pand met chalet motieven. Bijna een eeuw hebben grootvader (Dirk), vader (Jan) en zoon (Dick) Mantel hier hun werkzaamheden uitgeoefend.
Vanaf 1906 werden andere huizen aan de Rozendaalselaan gebouwd. Als je hier een huis kocht moest je een servetuut, erfdienstbaarheid, tekenen waar onder andere in stond dat de heggen in de tuinen aan de voorkant niet hoger mochten worden dan 1.5 meter.
Grootvader kwam als bakker naar Velp. In de rechterhelft van het huis liet hij een houtoven bouwen (sectie D nr. 5662,nr. A 127). In die tijd verhuurde grootvader al fietsen aan mensen die een dagje uit waren en naar de Bedriegertjes gingen. Mede omdat grootmoeder het bakkersbestaan niet zo zag zitten stopte hij met brood bakken en verhuurden zij het rechter deel van het pand aan bakker Van der Sande. Ongeveer twee jaar later verhuisde Van der Sande naar de Wilhelminastraat. De heer D. Mantel begon zelf in de linker helft van het pand met het verkopen en repareren van fietsen, ook bleef hij fietsen verhuren.
In de helft van het huis waar hij als bakker begonnen was zat achtereenvolgens de bakkerij van Van de Sande, de kippenslachterij van Driessen en de bloemenzaak van Ibel (hij emigreerde naar Canada). Vervolgens woonde er een NSB’er (oud burgemeester van Haasdrecht) en hierna heeft de heer Mantel de vrijkomende ruimte bij de fietsenwinkel betrokken.
Ook radio's
In 1930 werd het assortiment uitgebreid met radio’s. Ook het repareren van radio’s behoorde vanaf toen tot de werkzaamheden. Meneer D.J. Mantel was een gediplomeerd radiotechnieker.
**De eerste radio voor consumenten wordt door Philips eind jaren ’20 op de markt gebracht. De radio wordt vanwege de bruine kleur en platte vorm liefkozend ‘Roggebroodje’ genoemd en kost in die tijd 175 gulden.**
In de oorlog moesten de radio’s ingeleverd worden, en gingen ze zich weer meer toeleggen op het repareren van fietsen. Het was een moeilijke tijd waarin enige creativiteit erg handig was. Ze maakten bijvoorbeeld met behulp van een varkenstang banden op de fietsen. Het waren natuurlijk harde banden die niet erg comfortabel fietsten. Tegen het einde van de oorlog verkeerden de meeste fiietsen in dusdanige staat, dat ze zelfs op de roof beluste Duitsers geen aantrekkingskracht meer uitoefenden, maar je kwam vooruit.
Grootvader Mantel was een man met een sterk karakter. Hij was een man van weinig woorden, maar had van die mooie uitspraken; ‘Ho, stop ze hebben het in elkaar gezet, dus het kan ook weer uit elkaar’, ‘het dubbeltje van de Baron is evenveel waard als het dubbeltje van de gewone man’ en ‘goed oppoetsen, dan valt er geen dubbeltje maar een kwartje’.
Hij was een man van hard werken. Elke vakantie kreeg kleinzoon Mantel les van hem. Na de oorlog mocht kleinzoon D.J. Mantel studeren in Rotterdam. Hij studeerde radiotechniek en later televisie. Ook vader, de heer J.W. Mantel was een man van hard werken. Hij gunde zichzelf en zijn zoon nauwelijks een dagje vrij, laat staan een vakantie. Je kon de mensen toch niet met een kapotte fiets, radio of televisie laten zitten? Het gebeurde vaak dat hij zijn zoon terugriep van vakantie als er werk aan de winkel was.
T.V.’s en meer
**In 1951 brengt Philips de TX 400 op de markt. Vanwege de rechthoekige vorm krijgt deze televisie de bijnaam ‘hondenhok’. In 1968 werd de kleurentelevisie officieel ingevoerd. Toch zou het nog tot 1976 duren voordat alle programma’s in kleur werden uitgezonden. Pas halverwege de jaren zeventig schakelde Nederland massaal over op kleur.**
Kleinzoon D.J. Mantel vond het prachtig om de ontwikkeling van de televisie te volgen, in het bijzonder de ontwikkeling van de kleurentelevisie. Hij noemt het de mooiste tijd van zijn leven. D.J. Mantel werd wel de dokter van de televisie genoemd. Maar eigenlijk verkochten en repareerden ze van alles. Dat dit echt niet teveel was gezegd blijkt uit de de advertentie uit de Velpsche Courant van 1960 waarin rijwielen, autopeds, radio's, t.v., stofzuigers, wasmachines, scheerapparaten, platenspelers en bandrecorders als Sinterklaaascadeau werden aangeboden.
De klant was koning in de winkel van vader Mantel. Hij heeft meer dan eens de stofzuiger van zijn vrouw meegegeven, omdat je die mensen toch niet zonder stofzuiger kon laten zitten. En zijn vrouw maar zoeken, waar is mijn stofzuiger gebleven?
In Sint Jozef, het pension aan de Rozendaalselaan nummer 61 werden de oude van dagen verzorgd door de nonnen. Zij mochten geen televisie kijken, maar als de Paus op de televisie kwam werd er een uitzondering gemaakt. Aan de heer Mantel werd dan gevraagd of ze voor één dagje een televisie mochten lenen. Daar konden de Mantels wel om lachen. Minder leuk was het als ze midden in de nacht gebeld werden of meneer Mantel even wilde komen kijken, omdat de televisie niet meer uit wilde.
Mevrouw Jos Mantel-Hoekstra (1927-2020) was getrouwd met Dick Mantel (1929-2023), de derde generatie Mantel. Ze leerden elkaar kennen bij de Velpse padvinderij. Ze kregen vier dochters. Behalve de zorg voor de dochters hielp ze ook mee in de zaak. Voor de woonkamer was de fietsenafdeling, voor de keuken de hoek met de t.v.'s en platenspelers. Waar ze ook in huis aan het werk was, ze was altijd gauw in de winkel om klanten te helpen. Ze deed ook de administratie en schreef de rekeningen. De firma Mantel had ook medewerkers in dienst. De chef van de werkplaats was Jan Bosveld, hij is 40 jaar in dienst geweest.
In 1992 is de verkoop van radio’s en televisies gestopt en is de rijwielhandel overgenomen.
In januari 2008 zijn meneer en mevrouw Mantel, inmiddels op respectabele leeftijd gekomen, weer in Velp komen wonen naast hun vroegere winkel in het nieuwe ‘Villa Maria’. Mevrouw Mantel is overleden op 19-1-2020.
De linker foto laat het prachtig gedecoreerde pand van de fietsenwinkel Mantel in oorspronkelijke staat zien. Links naast de voordeur bevindt zich een gevelbord met HEVEA banden. Rechts in hetzelfde pand is ten tijde van de foto kippenslachterij Driessen gevestigd. Op de ruit staat met sierlijke letters geschreven: WILD GEVOGELTE.
Er worden anno 2023 nog steeds fietsen verkocht. Verschillende eigenaars zijn inmiddels de revue gepasseerd. Nu zit er een winkel in van de winkelketen Profil, fietsspecialist Lentink.
Links op de rechter foto is nog net de VIVO winkel op de hoek met de Wilhelminastraat zichtbaar. Dan het inmiddels verbouwde pand van fietsenwinkel Mantel en vervolgens het pension ‘Villa Maria’. De foto’s en informatie zijn beschikbaar gesteld door de heer en mevrouw Mantel.