Historie van Daalhuizen
Daalhuizen, Velp in de 20e eeuw
- Hits: 32211
Het gebied Daalhuizen ligt in het noordwesten van Velp. Deze informatieve site gaat voornamelijk over de historie van Daalhuizen in de 20e eeuw.
Rond 1900 bestond het noordwestelijke deel van Velp, langs de Arnhemsestraatweg uit een aantal villa’s, en landgoederen en buitenplaatsen: Rozenhagen, Breeden Enk, Daalhuizen en Schoonenberg. Hierover kunt u lezen bij het hoofdstuk over landgoederen.
In de eerste helft van de 20e eeuw heeft er veel verkaveling van deze landgoederen plaatsgevonden. Door de bouw van vele huizen in die tijd, zijn er ook veel straten ontstaan. De straten worden beschreven aan de hand van het heden, verleden en de bijzonderheden, die over elke straat te vinden zijn.
Ook zijn er een aantal delen van de wijk in dezelfde stijl gebouwd. Een deel met ‘arbeiderswoningen’ langs de Daalhuizerweg en één met ‘middenstandswoningen’ in de bouwstijl ‘Amsterdamse School’ rond de Van Pallandtstraat. Na de oorlog is het wijkdeel rond de Zaalboslaan en de ‘Componistenwijk’ ontstaan.
In heel Daalhuizen is veel nijverheid geweest. Van de winkels hebben de meeste hun deuren in de loop der tijd moeten sluiten.
De rijke historie van het gebied laat zich ook vertalen in het grote aantal monumentale panden, zowel rijks- als gemeentelijke monumenten. Ook de scholen spelen een belangrijke rol in de wijk.
Daalhuizen is nu een groene woonwijk omsloten door de A12, de noordelijke gemeentegrens, de Rozendaalselaan, Wilhelminastraat, Ommerhofselaan, Middellaan en de spoorlijn. De wijk Daalhuizen omvat het gebied van de Belangenvereniging Daalhuizen-Velp en het gebied van Wijkvereniging Daalhuizen-Oost samen.
De gegevens zijn verzameld bij het Gelders Archief, het archief van het Kadaster, de Gelderland Bibliotheek, via het krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek en vooral verkregen uit gesprekken met (oud) bewoners.