Bewoning Afdrukken E-mail

Mevrouw Kamphuisen

Het gezin Becker – Kamphuisen kwam in 1954 in de Mozartlaan op nummer 7 wonen. Zij hadden het huis voor f13.500 gekocht. De huizen waren toen nog maar net opgeleverd. Ook vele andere jonge gezinnen hadden hun intrek genomen. Al gauw Kinderpradijs Mozartlaanwerd duidelijk dat er wel erg veel kinderen woonden. De straat telde 14 huizen en er woonden maar liefst 39 kinderen. Een waar kinderparadijs volgens mevrouw Kamphuisen, die er een speciale bladzijde aan wijdde in haar fotoalbum.

MozartlaanMozartlaan

 

 

Ook de foto's zijn beschikbaar gesteld door mevrouw Kamphuisen.
Op de kar bij Tom Vlaming. Op het muurtje bij nummer 10.
Op de achtergrond de huizen met nog de originele roedeindeling.

In de huurhuizen van de Mozartlaan en de Bachlaan woonden veel werknemers van de AKU, later Akzo. Het pensioenfonds van AKU had de bouw mede gefinancierd, en AKU mocht de huurders aanwijzen.
In de Beethovenlaan woonden ook werknemers van Thomassen.

 

Meneer Tom Vlaming

'Ik kan me nog herinneren dat het hele gebied bebost was. Eerst werden alle bomen gekapt. Ook werd alle bosgrond afgevoerd. Hier kwam allemaal zandgrond voor in de plaats. De huizen werden gebouwd met behulp van houten steigers met planken, aan elkaar gebonden met touw. De huizen werden snel gebouwd en dit ging ten koste van de kwaliteit. Wij kwamen in oktober 1953 op nummer 10 in de Mozartlaan wonen. Ons huis had een kamer, keuken, 4 slaapkamers en een badkamer, zonder douche.Mozartlaan Dit moesten de bewoners zelf regelen. Toen we er woonden hebben we samen met de buren nog een hele grote boom omgezaagd. De zandgrond in de tuin werd weer verwijderd. Mijn vader heeft heel wat vrachtauto's laten komen om tuingrond aan te voeren. Hoewel het huur huizen waren liet het beheer van de huizen te wensen over. Veel moesten de bewoners zelf opknappen.

De groenteboer en de melkboer kwamen nog aan de deur. Op Daalhuizen bezorgde melkboer Joosten, eerst met paard en wagen en later met de 'trekhond'. Ik ging naar School 1 naar school. Later werden veel woningen voorzien van grote nieuwe ramen zonder roedes. De sponningen bleven zitten en de ramen werden er zo ingezet.'

De foto is ter beschikking gesteld door de heer Vlaming. Op de foto de voorloper van de skelter, gemaakt in de zomer van 1957.

 

Paul Kokke geeft (maart 2015) vanuit Canada een reactie :

Ik ben geboren en opgegroeid op Beethovenlaan 3. Mijn ouders waren de eerste bewoners. Ze hebben een klein kamertje en later een sauna in de achtertuin gebouwd. Heb veel in het bos rondgezworven. Op de hoek #1 woonde de familie Opmeer met drie zonen, en op #5 Meneer en Mevrouw Hollemans.
Woon alweer voor 35 jaar in Canada. Leuk dit allemaal te lezen over de buurt.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin