Kon. Anna Paulownahof Afdrukken E-mail

Heden anno 2012
Dit hofje van 7 woningen is vrij recent gebouwd. Voor dit gebied gold nog een verouderd bestemmingsplan. Er is een nieuw bestemmingsplan in gang gezet en een bouwvergunning verleent (2013).Kon. Anna Paulownahof Het hofje heeft de postcode 6881 LN gekregen. Het is te bereiken door tussen Wilhelminastraat 17 en 21 een pad in te gaan.

Verleden
In de loop van de plannen en tijdens de bouw van de huizen zijn verschillende namen de revue gepasseerd, bijvoorbeeld Rozenhof. Uiteindelijk werd het Koningin Anna Paulownahof. Naar alle Nederlandse koningen en koninginnen zijn in Velp al straten vernoemd. Alleen Koningin Anna Paulowna, de echtgenote van Koning Willem II was in Velp nog niet aan bod gekomen. Dit initiatief kwam van Stichting Velp voor Oranje.
Anna Paulowna was van 1840 tot 1849 koningin van Nederland. In 1849 toen Koningin Anna Paulowna op Biljoen woonde waren de Beekhuizense bossen voor het publiek gesloten.

Bijzonderheden
Krantenbericht
In de Gelderlander van 5 oktober 2011: "Velps hofje vernoemd naar Anna Paulowna"
"VELP – Naar alle Nederlandse koningen en koninginnen zijn in Velp al straten vernoemd. Alleen koningin Anna Paulowna, de echtgenote van Koning Willem II is in Velp nog niet aan bod gekomen.
Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt daar binnenkort verandering in. Op initiatief van de Stichting Velp voor Oranje moet het nieuw aan te leggen hofje op het binnenterrein achter de Wilhelminatraat 15 en 17 Koningin Anna Paulownahof gaan heten.
Voor dit terrein is een plan ontwikkeld dat voorziet in het bouwen van zeven woningen. Naar een andere, op historie geënte naam is in overleg met de Oudheidkundige Kring Rheden Rozendaal wel gezocht maar dat heeft niets opgeleverd. Volgens burgemeester en wethouders is het opmerkelijk dat Anna Paulowna nog geen straat heeft, omdat zij de enige is van alle vorsten en vorstinnen die een jaar in Velp heeft gewoond, op kasteel Biljoen. In de Hoofdstraat van Velp werd voor haar zelfs een Grieks Orthodoxe kerk ingericht.
Anna Paulowna werd geboren in Sint Petersburg in 1795 en stierf in Den Haag in 1865. Ze behoorde tot het Huis Romanov en was van 1840 tot 1849 koningin."

Binnenterrein
Binnenterrein voor nieuwbouwHet hofje is gelegen aan een binnenterrein. De tuinen van huizen aan de Enkweg, Wilhelminastraat en Rozendaalselaan sluiten aan op het terrein. Voorheen was op dit terrein carrosseriebedrijf H.R. Pas gevestigd. Later heeft garagebedrijf Hogeweg nog een aantal jaren gebruik gemaakt van de locatie. Vanaf 2010 waren er plannen om woningen te gaan bouwen. Bouwbedrijf Giesbers kocht het binnenterrein met aangrenzende parkeerplaats. Deze inbreidingslocatie bood ruimte voor herontwikkeling van 7 geschakelde, levensloopbestendige woningen gegroepeerd rondom het binnenhof, dat gezamenlijk eigendom is van de bewoners.Bouw
Huizen in aanbouw 2011/2012Nieuwe huizen in de steigers; de bouw vond plaats tussen sept. 2011 en mei 2012 door Giesbers uit Wijchen, Ontwikkelen en Bouwen. Architect: Synargio Architecten Ede. Woningbouwproject Allure.


 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin