Tabak en sigarenmagazijn, Alberts, Wassink en Van de Brink Afdrukken E-mail

In het trapgevelhuisje 'Het Geveltje' op nummer 23 in de Wilhelminastraat runde R. Alberts een florerende tabaks en sigarenmagazijn. In 1921 adverteerde hij in een boekje van de muziekvereniging de 'Velpsche Harmonie'. In de Rhedense Courant van januari 1940 is hij een van de adverteerders waarin hij de Nieuwjaarsgroeten overbrengt.
Hij was de ongetrouwde broer van de heer Alberts bekend van de 'Bloemenhuis Alberts' aan de Hoofdstraat. Toen broer Alberts (van de bloemenzaak) de leeftijd had, het rustig aan te gaan doen, trok hij met zijn vrouw bij zijn broer in. 'Zij nemen voor hem de zorg voor huis, gaard en eten goed op zich. Deze broer heeft namelijk een houten been', zo staat in het boek 'Jeugdherinneringen aan de Hoofdstraat in Velp tijdens de Tweede Wereldoorlog' van Rob Willemsen. Rob Willemsen is de kleinzoon van de heer en mevrouw Alberts. De heer Alberts had een houten been doordat hij met zijn voet onder een paardentram was gekomen toen hij een dame behulpzaam was bij het uitstappen.

Waarschijnlijk is hierna Emma eigenaar geworden van het magazijn. Mevrouw Dalman-Metz woonde als kind aan de Bergweg nummer 5 en vertelt:
'Omstreeks 1945 en nog vele jaren hierna kwam ik regelmatig bij Emma in Het Gevelhuisje sigaretten halen. Ik haalde daar sigaretten die toen nog op de bon waren, 1 pakje per 14 dagen, Fifty-Fifty, 48 cent! Ik was te jong voor een rookkaart en ruilde die dan met mijn moeder die niet rookte. Ik meen me te herinneren dat ze niet getrouwd was en daar met haar moeder woonde. Helaas kan ik me haar achternaam niet meer herinneren'.

Later zijn dDe sigarenwinkele heer J.R. Wassink (Jacques) en mevrouw C. (Cor) Wassink van 1960 tot 1962 eigenaar geworden van de sigarenwinkel. Dit waren de ouders van Walter Wassink, die een bericht met foto op 'Je bent Velpenaar als' plaatste en hier geboren is. Hierna is de winkel overgenomen door zijn oom en tante (Diny) Wassink en Wim van de Brink.
Op de geplaatste foto zijn aan de gevel van 'Het Geveltje' twee reclameborden zichtbaar, een van Marlboro en een van Agio.

Jarenlang heeft er een automaat gehangen waar je sigaretten kon trekken. Het sigarenmagazijn was eerst een echte rookwinkel: tabak, sigaretten en pijpen. Later kwam daar de verkoop van buskaart en snoep bij. Bij Van de Brink kon je ook kopieën laten maken. Het is nog niet zo lang geleden dat deze winkel zijn deuren sloot en plaats maakte voor het Thais afhaalrestaurant Ruangthong.
De foto stond in een samenvatting van een concept ‘Bestemmingsplan Daalhuizen-Velp’ van de gemeente Rheden uit Tabakswinkel1993.

Het is tegenwoordig ondenkbaar, maar vroeger was roken heel gebruikelijk. Denk maar aan de spreekwoorden: 'Het is geen man die niet roken kan en een tevreden roker is geen onruststoker'.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin