Uitspanning Tersteeg Afdrukken E-mail

Gaan we ver terug in de tijd, rond 1832, dan blijkt dat er op de hoek van de Arnhemsestraatweg en de Wilhelminastraat het huis van zadelmaker Jacobus Tersteeg heeft gestaan. Deze had recht van opstal. Eigenaar van de grond was Wed. R.J.C. Torck, vrouwe van Rosendaal. In die tijd heette de Wilhelminastraat  nog de Oude Rozendaalse Hooiweg. 

Herberg ‘De Kroon’

Herberg Tersteeg (Gelders Archief) Herberg Tersteeg Herberg Tersteeg

Later was dit pand de herberg van Velp. De Herberg heette ‘De Kroon’, maar stond beter bekend als ‘Juffrouw Tersteeg’. ‘Juffrouw Tersteeg’ was de weduwe van de waard Tersteeg. Mevrouw Tersteeg-Delgijer leidde hier ook een uitspanning. Een uitspanning is een plaats waar rijtuigen van nieuwe paarden worden voorzien. De paarden werden er uitgespannen. Omdat dit enige tijd in beslag nam, bezaten veel uitspanningen een gelegenheid om iets te nuttigen, vaak een hartversterkinkje. Op de middelste foto zijn duidelijk de bakken voor de paarden met water en voer (haver) te zien, later maakten deze plaats voor benzinepompen. Eerst was de aanbouw nog een veranda, later werd beglazing aangebracht, en werd het een serre. Opvallend is dat de bomen door het dak van de serre heen groeien. De straat waar je in kijkt op de gekleurde foto is de Wilhelminastraat. Het witte bord aan de serre is reclame voor bier. Dit pand is afgebroken in 1935.

'De Vereeniging’
Iets naar het noorden, de Wilhelminastraat in, liet ‘Juffrouw Tersteeg’  een nieuw pand bouwen, wat later uitgroeide tot ‘De Vereeniging’. Zie foto. De foto is ter beschikking gesteld door de Oudheidkundige Kring Rheden Rozendaal. Tekst: ‘Café-restaurant met Kegelbaan Wilhelminsstraat begin Velp Wed. J. Tersteeg’. Uit kadastrale gegevens De Vereeniging blijkt dat er in 1908 al een kegelbaan was. In 1913 werd een aanvraag ingediend voor een verbouwing van Café-Restaurant ‘De Vereeniging’.

Op de plek van de uitspanning komt A. Wijlhuizen met een combinatie van stalhouderij, autoverhuurinrichting en verkooppunt van olie en benzine. Dit groeide uit tot een modern benzinestation.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin