Installateur Afdrukken E-mail

Heling

De winkel van de heer Heling zat op de hoek van de Wilhelminastraat en de Rozendaalselaan. Hij kocht het pand in 1981 van iemand die er een Turks restaurant wilde beginnen. Na enkele moeilijkheden met de aankoop van het pand werd op 14 april 1982 de zaak geopend. Het Velps Weekblad schreef er een artikel over op de voorpagina. In een advertentie stond:

 

Heling

‘Wij gaan verhuizen van Parkstraat 5 naar Rozendaalselaan hoek Wilhelminastraat 25 te Velp. Nu kunt u alles zien en kopen in onze showroom-winkel, …..op het gebied van centrale verwarming en energie-zuiniger stoken …. -hoog rendement-ketel, -extra hoog rendement-ketel, -economaat, -moderne regelapparatuur, -warmwatervoorziening, -isolatie, -zonne-collectoren , -allesbranders, -luchtverwarming en -zelf-doen-materialen. (natuurlijk met VAKKUNDIG ADVIES), Op zaterdag 17 april a.s. starten wij om 9 uur ’s morgens, U bent van harte welkom, de koffie staat klaar!’

 

Het mooiste vak
Meneer H.W. J. (Harry) Heling, in 2007 81 jaar, vertelt graag over zijn loopbaan: ‘Ik leerde het vak in Arnhem, Den Haag en Duitsland. In 1958 begon ik aan de Hoofdstraat 139, als C.V. installateur met de nodige vakdiploma’s op zak, bij de bekende winkel van Heling. Dat is waar nu de ING Bank zit. In 1962 Firma Helingbegon ik geheel zelfstandig aan de Parkstraat. Het was een mooie periode waarin veel mensen van kolen op olie over gingen. De olie werd vanuit een olietank in de grond via olieleidingen naar een brander (kachel) vervoerd. Er was voor mij dus veel werk. Later kwam het gas en ook daarvan had ik veel werk. In de beste jaren hadden we wel 36 mensen in dienst. Veel personeelsleden hebben lang voor mij gewerkt. Mijn vrouw Berthy Heling-Te Riele deed altijd de (loon)administratie. Het is het mooiste vak wat er is, je brengt warmte bij de mensen’.

 De foto is ter beschikking gesteld door de heer en mevrouw Berends en gemaakt door G. W. Berends.

Romijnders

In juni 1988 is het installatiebedrijf overgenomen door Romijders* en is meneer Heling met zijn werkzaamheden gestopt. Eén van de beste werknemers, de heer Tuente, is toen voor zichzelf begonnen in de Torckstraat. Door de overname kon de werkgelegenheid van de werknemers behouden blijven.
*De firma Romijnders is begin 1900 begonnen als een dorpssmederij in Horssen, gestart door B. Romijnders. Het bedrijf heeft nu nog steeds verschillende vestigingen in heel Nederland. Het pand is later, in 1998 aan Romijnders verkocht. De vestiging in de Wilhelminastraat is in 2007 verhuisd naar Arnhem. 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin