Velperweg 157, vroeger Arnhemsestraatweg 54 Afdrukken E-mail

Vila 'Calorama' aan de Velperweg 157 in Arnhem was tot ca 1950 Arnhemsestraatweg 54 in Velp. In de tweede helft van de negentiende eeuw trok Velp, waaronder de Arnhemsestraatweg, veel welgestelden aan. Villa 'Calorama' gelegen pal naast huize Bronbeek, op de gemeentegrens tussen Arnhem en Velp symboliseert de rijkdom van deze groep nieuwkomers. Jarenlang werd het onderkomen bewoond door vooraanstaande politici, adellijke geslachten en industriëlen.

De eerst groep nieuwkomers arriveerde al halverwege de negentiende eeuw. De familie Wurfbain was één van hen. Nazaat Joan Gerard Wurfbain kocht het perceel aan de Arnhemsestraatweg. In 1890 gaf hij de opdracht tot de bouw van de imposante villa, opgetrokken en de neorenaissance-stijl. Het pand werd opgetrokken in donkere baksteen, afgewisseld met gepleisterdeVelperweg 157 speklagen en hoekblokken. Kort na de bouw van het eigenlijke pand is er aan de rechter achterzijde een tweelaags uitbouw met plat dak toegevoegd. De ruimte in dit deel van de villa diende als salon, de plek waar men gasten ontving. Deze ruimte was voorzien van een prachtige plafondschildering, die speciaal in Parijs was gemaakt. De creatie werd allereerst in delen met de trein naar Haarlem vervoerd. Vandaar werd het per paard en wagen naar Velp gebracht. Ook de trap straalt allure uit met de lambrisering, houten plafond balken en consoles. Op de foto, gemaakt door Theo van der Hoeven, is de ruime hal te zien met originele lambrisering en pakketvloer.

Villa CaloramaGedurende de jaren dertig werd de villa door uiteenlopende families bewoond. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het pand een meer permanente bewoning, dit maal door een familie die vanuit Zwitserland weer in Nederland kwam wonen: de familie Melchers. Zij waren de eigenaars van het bedrijf Melchemie Holland. De familie Melchers is er tot ver in de jaren'50 blijven wonen. Waarschijnlijk is de komst van de A12 in 1957 de reden geweest voor de familie om elders woonruimte te zoeken. De nieuwe weg kwam pal naast het huis te liggen waardoor de villa ingesloten werd door een viaduct en de hekken van Bronbeek. De nieuwe weg vormde tevens de nieuwe gemeentegrens, waardoor het perceel van villa 'Calorama' tot Arnhems grondgebied werd gebombardeerd.

Nu heeft de villa een kantoorfunctie, en is achter de villa een nieuw kantoorpand gebouwd.
In het talud voor de villa is nog een oude grenspaal te zien.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin