Rozenhagelaan 4 Afdrukken E-mail
Rozenhagelaan 4 Rozenhagelaan 4 tuinzijde

 

De villa is in 1938 gebouwd op de fundamenten van het vroegere landhuis Rozenhagen.
De villa is ontworpen door de architect W.A.M. van der Ven in de stijl van het Nieuwe Bouwen, waarbij de enigszins barokke vorm van de oprit en de gebogen muren en het licht gebogen dakvlak wijzen op invloed van de zogenaamde Groep 32. In de uitvoering van de villa met patrijspoortachtige vensters, witte muurvlakken en ijzeren reling, is de invloed van de scheepsarchitectuur duidelijk zichtbaar. Het verhoogd liggende huis is geheel asymmetrisch van opzet en heeft diverse verspringende en in hoogte van elkaar verschillende bouwdelen, waarvan het hoofdgedeelte het hoogste is en bedekt door een ver overstekend en op sommige plaatsen licht gebogen vlak dak. De villa heeft twee gepleisterde bouwlagen en een in grote bakstenen uitgevoerde hoge sokkel, waarin zich het souterrain bevindt. De meeste kozijnen zijn in staal uitgevoerd.
Van de straatkant geeft het huis een wat gesloten indruk, maar aan de tuinzijde zijn grote glasoppervlakken aangebracht.
Het interieur van de villa is gaaf bewaard gebleven en bevat ondermeer twee glas-in-loodramen van J.H.E. Schilling (1893-1942).

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin