Arnhemsestraatweg 342 Afdrukken E-mail

De villa aan de noordkant van de Arnhemsestraatweg is  in 1909 verbouwd naar een ontwerp van  architect J. London uit Haarlem in opdracht van mr. W. van Hulst. Arnhemsestraatweg 342

De villa in Um 1800-stijl (Neo-Barok) is versierd met rijk uitgevoerde zandsteenfestoenen (ornamenten in de vorm van een slinger van vruchten, bloemen en bladeren, opgebonden met strikken en linten) onder diverse ovale vensters. De villa is bepleisterd en heeft twee bouwlagen onder een hoog overstekend mansarden dak, dat gedekt is met leien en een glooiende lijn heeft. De linkerkant van de voorgevel komt iets naar voren en heeft een vijfhoekige erker waarboven een balkon. De hoeken van het balkon voor en achter worden benadrukt door bolvormige versieringen, die men ook weer terugvindt op de hekposten van het toegangshek.

Opmerkelijk zijn de Art Nouveau tegels die gebruikt zijn voor de lambriseringen en de achterwanden van de schouwen, en die afkomstig zijn van de firma Van Hulst uit Harlingen. Een verklaring is de mogelijke verwantschap van de opdrachtgever met de familie Van Hulst te Harlingen.

Rond 1990 is de villa van de sloop gered, en is de villa prachtig gerestaureerd. De nieuwe eigenaar heeft de villa de naam “Elsenborgh” gegeven naar de fam. Elsenaar – te Borg, en is het een rijksmonument geworden.

Aan de rechterkant van het perceel vormt een oude beukenallee de begrenzing met het landgoed 'Dordtwijk'.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin