Rozendaalselaan 51/53 Afdrukken E-mail

Vier Velpse villa's

Dubbele villa

Bouwjaar: 1905

Architect: Klaas van Rijsse

Bouwstijl: Overgangsarchitectuur, met kenmerken van diverse stijlen.

De heer C.J.Rose van de NV Oost en West Nederlandsche Mij tot Exploitatie Onroerende Goederen te Amsterdam, vraagt in 1905 vergunning voor de bouw van een dubbele villa (GA 2503/2157-822) volgens bijgaande bouwtekening .
Deze markante dubbele villa is gelegen op de hoek met de Vondellaan, waarbij de beide woonhuizen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar.
Het in baksteen opgetrokken pand is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een overstekend schilddak met aan de voorzijde twee ingestoken zadeldaken gedekt met gesmoorde Tuile du Nord pannen.
De serres hebben schuifdeuren. De bovenlichten van de rechter serre zijn nog voorzien van Jugendstil glas-in-lood in de kleuren groen, geel, oranje en lichtblauw met een geometrische indeling en voorstellingen van bomen. Het glas-in-lood in de linker serre is verdwenen. De verdieping bevat boven beide serres een fraaie gesneden houten balkonbalustrade. Let op de prachtige ingangen met paneeldeuren en glas-in-lood in de bovenlichten. Boven de voordeuren bevindt zich een smeedijzeren luifel.
BouwtekeningDe woonhuizen bezitten nog veel oorspronkelijke interieuronderdelen. Bijvoorbeeld de vestibule met fraaie tegelvloer en de in Art Nouveau stijl geornamenteerde stucplafonds.

Het pand bezit architectuurhistorische waarde omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

 

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin