Arnhemsestraatweg 340 Afdrukken E-mail

Op het Westelijke deel van het landgoed Daalhuizen is in 1941 deze villa "Dordtwijck" gebouwd. Het huis is door een groot weiland van de Arnhemsestraatweg afgelegen, en door middel van een lange oprijlaan te bereiken.

Ingang Dordtwijck Dordtwijck


Het pand is door de architect J.H. Renier ontworpen in een traditionele stijl met invloeden van de Delftse School. Het grote huis is opgetrokken in baksteen en heeft een L-vormige plattegrond met twee bouwlagen en een zolderverdieping. Het dak bestaat uit een zadeldak met een even hoge dwarskap. Het overstekende dak is belegd met in zeegroene kleur uitgevoerde geglazuurde pannen. Op het dak bevinden zich diverse dakkapellen en een hoge schoorsteen op het rechterschild en drie op het linkerschild.  
Een ingemetselde gevelsteen bevat de tekst: 'De eerste steen gelegd / door / W.R. de Roo / 30 okt.1940' .
In het pand bevinden zich nog zeldzame interieuronderdelen die vermoedelijk afkomstig zijn van het oude Daalhuizen, zoals een wandboekenkast met antieke boeken.

Voor het huis is een onderkelderde theekoepel gebouwd, waarvan alle acht zijden met glas zijn ingevuld.
Het huis ligt in een grote omringende tuin en een Noordelijk gelegen bosgedeelte. De vijver van het vroegere landgoed Daalhuizen behoort ook bij dit perceel.
Bij de vijver bevindt zich het Waterloo monumentje uit 1815 wat door Mr. Gerard van Hasselt werd opgericht. 

Bij de ingang aan de Arnhemsestraatweg staan twee kolommen met in reliëfbelettering de naam 'Dordt' en 'wijck'.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin