Schonenbergsingel 4 Afdrukken E-mail

Schonenbergsingel 4De villa is één der gaafst bewaarde voorbeelden als oorspronkelijke bebouwing van het villapark 'Ma Retraite'. Dit prachtige pand is in 1992 op de monumentenlijst gekomen. De architect was de heer A.J.G. Jansen. De villa is in 1905 gebouwd.
De voorkant van het huis is versierd door middel van sierbanden in groen en geel geglazuurde baksteen en gele verblendsteen. Opvallend zijn de rechthoekige Jugendstil tegeltableaus met bloem- en plantenmotieven De voordeur is een paneeldeur met een Jugendstil decoratie. Boven de voordeur zit een 10-ruits bovenlicht met geel kathedraalglas. Ook de andere bovenlichten zijn voorzien van dit glas. De bovenkant van de erker doet dienst als balkon en heeft een ijzeren balustrade. Onder de nok van het huis bevindt zich een lamberkijn. In het dak van het huis zit een driehoekige dakraam.

De bouwstijl van het pand is de overgangsarchitectuur met Jugendstil invloeden. Deze term is van toepassing op veel bouwwerken die rond de eeuwwisseling zijn ontstaan en die een overgang vormen van een historische naar een meer modernere architectuur. Meestal worden elementen uit de neorenaissance, chaletstijl, Art Nouveau/Jugendstil, naast Berlagiaanse en rationalistische kenmerken gebruikt. Je ziet dit vooral aan de combinatie van baksteen met verschillende kleuren verblendsteen, lateien uitgevoerd in hard- of cementstenen of ijzeren profielbalken, topgevels met sierspanten en of pseudovakwerk en ajourwerk, rond – of hoefijzerbogen boven deuren en vensters. Typisch is ook het gebruik van elementen uit de neorenaissance als speklagen en blinde segmentboogjes met siermetselwerk. Deze worden echter niet meer in pleister uitgevoerd, maar in verblendsteen.
Het pand heeft nog grotendeels het oorspronkelijke interieur. Vooral het trappenhuis is bijzonder en heeft Jugendstil kenmerken.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin