Schonenbergsingel 3 Afdrukken E-mail

Schonenebergsingel 3De villa is een gaaf bewaard voorbeeld als oorspronkelijke bebouwing van het villapark 'Ma Retraite'. Dit pand is in 1992 op de monumentenlijst gekomen. De architect, de heer B. Klein-Starink heeft het in 1904 ontworpen. De opdrachtgever was, zie het stichtingssteentje in de erker van de voorgevel, Geertruida Huygens-Vos. Op de gevel van het pand stond: 'Shamrock'. Dit is Iers en betekent Klaverblaadje. Het naambordje is op de foto te zien onder het bovenste raam. In de tuin staan twee monumentale bomen. De villa is gebouwd in 1907-1908.
Het pand heeft een erker met erboven een balkon en links van het pand bevindt zich een serre. Boven de ramen, waarvan de bovenzijde bestaan uit verschillende ruitjes met geel glas, zijn segmentboogjes aangebracht. Van origine had het pand luiken.

De bouwstijl van het pand wordt overgangsarchitectuur genoemd. Deze term is van toepassing op veel bouwwerken die rond de eeuwwisseling zijn ontstaan en die een overgang vormen van een historische naar een meer modernere architectuur. Meestal worden elementen uit de neorenaissance, chaletstijl, Art Nouveau/Jugendstil, naast Berlagiaanse en rationalistische kenmerken gebruikt. Je ziet dit vooral aan de combinatie van baksteen met verschillende kleuren verblendsteen, lateien uitgevoerd in hard- of cementstenen of ijzeren profielbalken, topgevels met sierspanten en of pseudovakwerk en ajourwerk, rond – of hoefijzerbogen boven deuren en vensters. Typisch is ook het gebruik van elementen uit de neorenaissance als speklagen en blinde segmentboogjes met siermetselwerk. Deze worden echter niet meer in pleister uitgevoerd, maar in verblendsteen.

Van 1957 tot 1967 is in dit pand gevestigd geweest de Bibliotheekcentrale Gelderland. Het verkeerde toen in slechte staat van onderhoud. Omdat er altijd ruimte te kort was om boeken te herbergen werd er achter het huis een barak gebouwd.
Onder het huis zat een wijnkelder en een kruipruimte. Achter de keuken bevond zich een stal, later  kolenopslag. Mevrouw van Wakeren, die werkzaam is geweest bij de Bibliotheekcentrale, stelde de foto ter beschikking.
De villa heeft nog meerdere waardevolle interieuronderdelen, waaronder een tochtpui en plafonds met Art Nouveau motieven. Ook zijn de originele schuifdeuren nog aanwezig.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin