Rozendaalselaan 33/35 Afdrukken E-mail

Dubbele villa Pretoria

Bouwjaar 1903

Architect: Klaas van Rijsse

Bouwstijl: Overgangsarchitectuur met voornamelijk invloed van de neorenaissancestijl.

Klaas van Rijsse vraagt in 1903 vergunning voor de bouw van een dubbele villa aan de Rosendaalschelaan D6418 (GA 2503/2153-956). Met bijgaande bouwtekening.
BouwtekeningDe architect Klaas van Rijsse was in het laatste decennium van de 19de eeuw werkzaam in Pretoria, Zuid-Afrika.
De markante dubbele villa 'Pretoria' is één van de drie dubbele huizen op de Rozendaalselaan, die door hem ontworpen zijn. Een van deze beide woonhuizen werd door Van Rijsse zelf bewoond. 
Het huis is gebouwd met een combinatie van baksteen met verschillende kleuren verblendsteen, lateien uitgevoerd in hard- of cementstenen of ijzeren profielbalken, topgevels met sierspanten en/of pseudovakwerk en ajourwerk, rond- of hoefijzerbogen boven deuren en vensters. Typisch is ook het gebruik van elementen uit de neorenaissance als speklagen en blinde segmentboogjes met siermetselwerk. In elk voorschild van de risalieten bevindt zich een eenvoudige dakkapel voorzien van een schilddakje met piron.
De indeling van de woonhuizen is nog traditioneel. Het huis met nummer 35 heeft in de vestibule een tegelvloer met neogotische motieven, een lambrisering met Jugendstil tegels, een bewerkte tocht pui en een trap met houten, bewerkte balusters. de kamers en suite bezitten fraaie geornamenteerde stucplafonds.

Het pand bezit architectuurhistorische waarde omwille van een gaaf bewaarde hoofdvorm, fraaie detaillering en materiaalgebruik.

 

Pretoria Pretoria
 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin