Ringallee 37a Afdrukken E-mail

Hier bevindt zich de Wiardi-Hoeve, een gemeentelijk monument. Het is nu een woonhuis. De naam Wiardi-Hoeve dateert uit 1946, toen het pand een manege werd. Het pand is rond 1895 gebouwd als koetshuis bij een villa op de hoek van de Rozendaalselaan en de Ringallee.

Bij acte van 14 augustus 1886 koopt G.W.F. baron van Neukirchen genaamd Nyvenheim een terrein D5224 op de hoek van de Rozendaalselaan en de (Rozendaalse) Eikenlaan (nu Ringallee) van Ada Catharina baronesse van Torck van Rosendaal, en laat daar een hoofdhuis bouwen.

Bij acte van 29 september 1893 koopt madame Marie Henriette Prévinaire, echtgenote van mr. Albrecht Arent del Court tot Krimpen een stuk bouwland D 5604 om het hoofdhuis heen. Vermoedelijk wonen zij dan al in het huis van Nyvenheim.

Op 23 augustus 1893 vraagt A.A. del Court tot Krimpen vergunning om hier een koetshuis met stal en woning te mogen bouwen (GA 2503 / 2142-1269). Helaas zit er geen bouwtekening bij.Kadastrale kaart 1905
De staldeuren van het koetshuis vertonen grote overeenkomst met de garagedeuren van de villa Anna's Heuvel aan de Arnhemsestraatweg. Dit pand was ook eigendom van de heer del Court tot Krimpen.

In 1902 wordt het perceel D5224 met huis ook hun eigendom. Op 22 april 1902 vraagt A.A. del Court tot Krimpen vergunning voor een uitbouw aan de villa en voor het plaatsen van een schuurtje volgens bijgaande teekeningen (GA 2503 / 2151-526).

 

Op de kadastrale kaart van 1905 is op het samengevoegde perceel D6446 de plattegrond van de villa en het koetshuis te zien. De stijl waarin de panden gebouwd zijn is typerend voor de jaren rond de eeuwwisseling, en heeft invloeden van de neorenaissance stijl en de chalet stijl. De architect is niet bekend.

Aanzicht zuidzijde

Uitbouw van de villa

 

Op de bouwtekening is de uitbouw van de villa aan de zuid-west kant de zien. De aanzichttekening is van de zuidzijde.

In de oorlog heeft de villa onherstelbaar schade opgelopen, en is later afgebroken.

De foto's zijn van na de oorlog. Ze zijn vanaf de manege genomen.

Foto van de villa; Hannie Bijleveld te paard

 Foto van de villa; Rosemarie Kamphuisen te paard

 

In 1947 is het huis gekocht door Charlotte Ernestine Marie van Arcken, echtgenote van de heer Bartel Vollaard. Zij zijn in het koetshuis de manege Wiardi-Hoeve begonnen.

Wiardi-HoeveDe huidige bewoners, de familie De Jong – van der Wolde heeft de Wiardi Hoeve in 1994 gekocht en het pand aanzienlijk opgeknapt tot woonhuis. Binnen zijn vele originele details bewaard gebleven en er zijn paneeldeuren en tegels uit de voormalige villa hergebruikt. Aan de zijde van de Ringallee vallen de fraaie opgeklampte staldeuren goed op.
Ook bijzonder is de dakconstructie van de Hoeve, de vroegere hooizolder. Deze heeft schenkelspanten, ook wel philibertspant genoemd. Dit is een dakspant gemaakt van gebogen houten spanten. Het schenkelspant kan, vergeleken met een normale dakspant, gemakkelijker grote ruimten overbruggen. Philibertspant is genoemd naar de Franse bouwmeester Philibert Delorme.

Meer informatie is van harte welkom bij mevrouw De Jong- van der Wolde.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin