Poortstraat 5,6,8 Afdrukken E-mail

De huisnummers 5, 6 en 8 aan de Poortstraat zijn gemeentelijk monument, maar de Poortstraat als geheel heeft ook een monumentale waarde. Het is één van de oudste straatjes van Velp, geplaveid met originele klinkers. In de doodlopende straat is het historische karakter goed bewaard gebleven. In de Poortstraat bevindt zich nog steeds de bekende stalhouderij Middelkoop, Poortstraateigendom van de familie Kraay.
Poortstraat nummer 5 is een woonhuis behorende bij de stalhouderij. Deze voormalige boerderij is nu een woonhuis en werd gebouwd rond 1875. Tegenover het huis staat een houten tuinhuisje. De voordeur is een paneeldeur met smeedijzeren roosters. In het interieur zijn de oorspronkelijke tegelvloeren in zwarte en gele tinten bewaard gebleven. De bovenverdieping heeft een driedelig raam.
Poortstraat nummer 6 is ook omstreeks 1875 gebouwd. Het was oorspronkelijk een dubbel woonhuis. Voor het huis staan twee knotbomen. Links naast de voordeur bevindt zich een oorspronkelijk zesruits schuifraam. De verdieping heeft een rondboogvenster.
Poortstraat nummer 8 is een dwarsgeplaatst woonhuis gebouwd rond 1885. Voor het huis staat een ijzeren hek.
Bij de panden horen drie verschillende schuren. Een schuur is gebouwd als woonhuis en heeft vroeger dienst gedaan als sigarenmakerij.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin