Grenspaal Velp / Arnhem Afdrukken E-mail
Grenspaal 19 Velperweg Arnhemsestraatweg grenspaal bij Bronbeek    Foto: Theo van der Hoeven

Vroeger stonden op de grens tussen de gemeente Rheden en Arnhem aan de Arnhemsestraatweg in Velp grenspalen om de grens tussen Velp en Arnhem aan te geven. Door een grenscorrectie in 1953 zijn deze palen aan de Velperweg 157 komen te staan. De palen staan op de monumentenlijst van de gemeente Arnhem vanwege de cultuur- historische waarde.
De originele grenspalen zijn in 1756 gemaakt door steenkoper Nicolaas Plament in Dordrecht. Op de topografische kaart van de Gemeente Arnhem uit 1874, gemaakt door F.K.J. van Slooten staan zowel grenspaal 19 als 20 aangegeven. Helaas is grenspaal 20 verdwenen, nadat er een auto tegenaan gereden is, zoals blijkt uit het krantenbericht (toegestuurd door Bauke Tijmstra). Grenspaal 19, op de hoek van Bronbeek is nog aanwezig, zoals op de foto te zien is.
Het is een blauwe hardstenen paal, vierzijdig met afgeschuinde hoeken en van boven enigszins taps toelopend. De hoeklijnen komen op de afgeronde kop van de paal samen. De afmetingen van de paal zijn ongeveer 17x17 cm, terwijl de afgeschuinde hoeken 2 cm breed zijn. De kop van de paal steekt ongeveer 100 cm boven het maaiveld uit en is niet geplaatst op een pol. De grenspaal verkeert in goede staat. Deze informatie staat in de beschrijving van de monumentenlijst van de gemeente Arnhem.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin