Arnhemsestraatweg 21 Afdrukken E-mail

Arnhemsestraatweg_21Aan de zuidkant van de Arnhemsestraat weg op nummer 21 staat een witte villa. Het is rond 1880 gebouwd als woonhuis. De bouwstijl is het eclecticisme, met invloeden van het neoclassicisme. Aan de voorkant van het pand staan gietijzeren hekposten met bloemmotieven. Boven in het dak bevindt zich een halfronde dakkapel. Hieronder staat de naam van het pand: 'Nieuw Ter Horn'. Vroeger hadden alle ramen van het pand luiken.
Rond 1895 wordt er een koetshuis gebouwd. Volgens een document uit het Gelders Archief (GA 2503 / 2175-443) vraagt Joh. Bolsius in 1912 vergunning tot het bouwen van een bijkeuken, volgens een tekening van architect Honig.
Achter het huis bevindt zich een diepe tuin waarachter zich het voormalig koetshuis bevindt. Het koetshuis hoort niet meer bij het pand, maar is onderdeel van de Evangelische kerk aan de Nordlaan. Dit is geen monument.
Het interieur van het huis heeft nog enkele oorspronkelijke kenmerken, zoals een houten trap met balusters (spijlen) en een originele marmeren vloer in de hal. De voordeur is aan de binnenkant voorzien van binnenluiken. Ook zijn er binnenluiken en bankjes aangebracht voor de vensters in de voorgevel.
Begin jaren 70 is het een bejaardenhuis is geworden. Momenteel heet het Zorgrésidence Regina. Bewoners met een psychogeriatrische problematiek kunnen hier worden gehuisvest en krijgen verzorging en verpleging. Het is een klein huis voor 31 bewoners. De foto komt van de website van Zorgrésidence Regina.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin