Arnhemsestraatweg 19 Afdrukken E-mail

Arnhemsestraatweg 19 OverboschHet pand aan de zuidkant van de Arnhemsestraatweg op nummer 19 is van ongeveer 1885. De stijl waarin de villa gebouwd is, is het eclecticisme, met invloeden van het neoclassicisme. Oorspronkelijk was de naam van de villa 'Overbosch'.
In 1907 vraagt mevr. Van den Bossche vergunning aan tot het maken van een kelder van metselwerk ten dienste van een aan te leggen centrale verwarming. Zie document van het Gelders Archief (GA 2503 / 2162-1364); Theo van der Hoeven maakte de foto.

Het huis heeft een afgeplat schilddak. Het heeft een ruwe in plaats van een gladde pleisterlaag. Verschillende lijsten sieren het pand. Oorspronkelijk bevond zich aan de voorzijde een veranda. Vandaar de balkondeuren met hekje?
Aan de achterzijde van het pand bevindt zich een moderne uitbreiding uit 1970.

Arnhemsestraatweg 19In het huis is nog een marmeren schoorsteenmantel aanwezig. De rechtervoorkamer heeft nog veel oorspronkelijke kenmerken. In 1997 opende Het Spectrum, een Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling haar deuren in dit pand. De nieuwe naam 't Holting'* werd onthuld door M.J. Louppen Laurant van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Dit bericht stond in het blad Rheder Spreng van oktober/november 1997.
*Een 'holting' was in vroegere tijden de naam van bijeenkomsten die bewoners van Gelderse gemeenschappen in de openlucht en later in de kerk hielden. Op het holting werden allerlei maatschappelijke aangelegenheden besproken. 

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin