Arnhemsestraatweg 17 Afdrukken E-mail

Arnhemsestraatweg 17 VelunaDit mooie pand staat aan de zuidkant van de Arnhemsestraatweg. De villa draagt de naam 'Anna's Heuvel'. Vroeger was het een woonhuis, maar tegenwoordig is het een bedrijfspand. Het is rond 1880 gebouwd. De architect is onbekend. De bouwstijl is het eclecticisme, voornamelijk beïnvloed door het neoclassicisme. Links naast het huis staat een koetshuis. Een deel van de voortuin is bij de verbreding van de Arnhemsestraatweg verloren gegaan. Twee hardstenen gedecoreerde hekpijlers resteren nog. Het pand heeft zuilen en is rijk versierd met verschillende lijsten. Boven de ramen zijn ornamenten aangebracht.

De heer Ewoud Linthorst Homan stuurde bovenstaande foto van het pand uit de tijd dat zijn overgrootvader (del Court van Krimpen) dit in zijn bezit had (begin 20e eeuw). "Het heette toen villa Veluna, later is het Anna's Heuvel genoemd".

Uit documenten in het Gelders Archief (GA 2503 / 2179-458) blijkt dat in 1914 Mr. A.A. del Court tot Krimpen vergunning vraagt tot het verbouwen van de villa Anna's Heuvel, en het bouwen van een garage in den tuin. Het trappenhuis wordt verplaatst en de entree verhuist van de voorkant naar de zijkant.

Arnhemsestraatweg 17 Arnhemsestraatweg 17


De garagedeuren vertonen grote overeenkomst met de  staldeuren van het koetshuis Wiardi-Hoeve aan  de Ringallee. Dat pand was ook eigendom van de heer del Court tot Krimpen.

Het is nu duidelijk dat de villa oorspronkelijk de naam "Anna's Heuvel" had. Vanaf de bewoning door de zoon G.M. del Court in 1915 verandert het in "Veluna". Na de oorlog komt de naam "Anna's Heuvel" weer terug op het pand.  

Onderstaande foto van de villa komt uit het Gelders Archief/ Heineman foto's. Ooit heeft Heineman hier een verbouwing gedaan. Ten tijde van de foto werd het gebouw gebruikt door T.F.C., Training Facilities Center. Een Trainings Media instituut waar trainingen werden gegeven. Momenteel is het door verschillende andere instellingen in gebruik. Zie ook Arnhemsestraatweg. Door de functieverandering is er weinig meer over van het vroegere interieur. Op de foto is te zien dat de oorspronkelijke oeil de boeuf (versierd klein rond raam) in het dakschild en een veranda aan de rechterzijgevel zijn verdwenen. Arnhemsestraatweg 17

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin