Het grote huis met het groene dak aan de Arnhemsestraatweg 340 is te bereiken door middel van een oprijlaan en staat op een gedeelte van het voormalige landgoed Daalhuizen. De villa is ontworpen door de architect J.H. Renier in de stijl van de Delftse School. Het woonadres van de heer Renier is Arnhemsche Straatweg 16 (nu nummer 20). De villa is nu een gemeentelijk monument geworden.
In september 1940 vraagt Jkvr. W. van de Santheuvel, weduwe van H. de Roo van Capelle een vergunning aan voor de bouw van een woonhuis met kantoor voor de rentmeester. (GA 2508 / 166-104). In november volgt er een gewijzigd plan. Op 30 october 1940 legt Willem Reinhard Constant de Roo de eerste steen voor het huis Dordtwijck. De naam van de villa legt een verbinding met Dordrecht, waarvandaan de familie afkomstig is.
De weduwe de Roo van Capelle wordt in 1941 de eerste bewoonster. Zij is daar in 1949 op 84 jarige leeftijd overleden. Later gaat zoon Willem R.C. de Roo in de villa wonen. Hij is op 12 september 1944 gehuwd met Maria Elisabeth de Vries, de verpleegster van zijn moeder. Van de villa Dordtwijck met de prachtige tuin ten tijde van het huwelijk zijn filmbeelden bewaard en te zien bij het Gelders Archief (GA 1502 F1674). De film is gemaakt in opdracht van de heer De Roo, door fotograaf J.L. du Parant. (Deze werkte nauw samen met de in Velp wonende fotograaf Van Beurden sr.)
Na de opsplitsing van het landgoed Daalhuizen in 1947 en in 1952 blijft het Noord Westelijke deel met villa, vijver en bosgedeelte met tuinmanshuis in handen van fam. de Roo. De bovenste verdieping van de villa, die bereikbaar is via een aparte ingang aan de achterzijde, wordt van 1970 tot 1984 bewoond door de rentmeester Johan van Leeuwen en zijn vrouw Tanny. De vijver is nog steeds een belangrijk element van het landgoed. In de winter wordt er op de vijver geschaatst. Bij de sprengkop zijn de trap en de steiger nog zichtbaar.
Een aantal mensen uit de buurt werken op Dordtwijck als huismeester, tuinman, chauffeur of huishoudelijke hulp, zoals de heren Franken, Berendsen en Vale, en de heer en mevrouw Pluimert. Een grote klus voor het personeel is het verzorgen van de vele kolenkachels door het hele huis. Henk Willemsen vertelt dat zijn vader privé chauffeur bij De Roo was, in een auto van het merk Kaiser. De familie organiseerde elk jaar een uitje voor het personeel. De heer van Zetten was de tuinbaas. De heer Paap (Arnhemsestraatweg 352) kwam wel op bezoek bij de heer de Roo; zij kenden elkaar van de 'Eglise Wallon'. De heer de Roo is voorzitter van de vereniging "Het Raskonijn". Er zijn filmbeelden van een tentoonstelling van deze vereniging in de grote zaal van "De Vereeniging" (GA1502 F1673). Daarbij is te zien dat mevr. de Vries (de latere echtgenote van de heer de Roo) een eerste prijs heeft gewonnen. De tentoonstellingen werden samen met de vereniging "het Nuthoen" georganiseerd. De heer de Roo is ook gastheer voor tentoonstellingen van de vereniging "Floralia" op zijn landgoed. Bij de restauratie van de Oude Jan in 1948 hebben de heer en mevrouw De Roo met een flinke donatie de gebrandschilderde ramen in het koor mogelijk gemaakt.
Het echtpaar Nico en Nel Wijnveld - Kalkman is in de jaren 80 inwonend, en verzorgt de heer de Roo tot het laatst. Nel haalt herinneringen op: Hr. de Roo had boven zijn huiskamer en slaapkamer; wij moesten voor alles de trap op. Bij de verkoop van het Zaalbosgebied had hij bedongen dat er bij de huizen aan de Arnhemsestraatweg " geen wasgoed aan de voorkant mag hangen". De heer de Roo was voorzitter van Velp voor Oranje.
In het Gelders Archief (GA1515 ADC6543) zijn uitnodigingen en menukaarten bewaard van de diners die de heer de Roo vanaf zijn 80ste verjaardag organiseert voor zijn vrienden.
Oud notaris L.F.Scheurleer refereert op de 82ste verjaardag aan de vele buitenlandse reizen die de heer de Roo nog maakt. Ook de heer Paap is één van de gasten.
Maria is in 1968 overleden. Als in 1982 de heer W.R.C.de Roo op 92 jarige leeftijd overlijdt, komt er een einde aan het tijdperk van 'De Roo' op Daalhuizen en Dordtwijck. De heer de Roo is in Dordrecht begraven.
Het tuinmanshuis aan de Berg en Heideweg is toen verkocht aan de fam. Heil. De villa met bosgebied en vijver komt in handen van de fam. Snellenburg.
|