Typewinkel Dominicus Afdrukken E-mail

Typewinkel DominicusIn de Wilhelminastraat op nummer 13 woonde en werkte, na kruidenier Groenhof, Adriaan Dominicus een handelaar in kantoormeubels en –machines. Hij verrichtte ook reparaties. Meneer Dominicus was getrouwd met Mathilda Jolink. Hij is zijn winkel begonnen op het Enkplein en verhuisde daarna naar de Rozendaalselaan. De dochter van de heer en mevrouw Dominicus is Maja Dominicus, zij is getrouwd met Herman Borggreve. Zij zijn de eigenaars van bakkerij Borggreve aan de Rozendaalselaan.

Het pand aan de Wilhelminastraat was vroeger de pastorie van Christelijke Afgescheiden Kerk en werd gebouwd in 1915. Naast dit pand op de hoek van de Wilhelminastraat en Bergweg stond van 1845 tot 1944 het kerkje van de Afgescheiden gemeente. Lees meer hierover bij Kerkje Bergweg.

In een krantenartikel van 30 januari 1968 beschikbaar gesteld door Maja Borggreve stond de volgende tekst:

Logo Rivak‘VELP KANTOORMACHINEHANDEL “RIVAK” Hedenmiddag om drie uur knipte Maja Dominicus het lint door dat de toegang versperde tot het nieuwe pand van Rivak Kantoormachinehandel aan de Wilhelminastraat 13 te Velp. De heer A. Dominicus, die reeds 25 jaar in het vak zit, had acht jaar lang een zaak aan de Rozendaalselaan. De nieuwe zaak met ruime showroom, werkplaats en magazijn is zeer gunstig gelegen aan de toekomstige parkeerplaats tussen Vlashofstraat en Wilhelminastraat en vlakbij het centrum Velp. Binnenkort hoopt ook het gezin Dominucus in het pand te gaan wonen, zodat de zaak de gehele dag geopend kan zijn.’
 

Bij de opening was veel belangstelling van de zijde van fabrikanten en leveranciers. Rivak was de leverancier van bekende merken kantoormachines, kantoormeubelen, opbergsystemen en papierwaren. De naam Rivak betekent Reparatie Inrichting voor alle kantoormachines.

De winkel sloot in het voorjaar van 1988 haar deuren. Momenteel is timmerman en aannemer Germanus Andreas Laagland, getrouwd met Inge Beek, eigenaar van het pand.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin