Bewoning Afdrukken E-mail

 

In een adverteAdvertentie Middenstands Woningbouwntie van de N.V. Middenstands-Woningbouw van de Gemeente staat vermeld: 'De N.V. Middenstands-Woningbouw v,d. Gemeente Rheden heeft in 1922-23 gebouwd te Velp 74, te De Steeg 6 en te Dieren 12 woningen, modern ingerichten gunstig gelegen nabij bosschen. De huurprijzen dezer woningen zijn van ƒ450.- tot ƒ850.- per jaar. Alle inlichtingen zijn te verkrijgen ten kantore der vennootschap Ringallee 43a, Velp'. De advertentie staat in het boek 'Gemeente Rheden toen en nu ...'
Aanvankelijk werden de huizen alleen verhuurd, later zijn ze ook te koop aangeboden.

De wijk van Vorkink en Wormser in Velp is heel bijzonder. De bebouwing bestaat voor het grootste deel uit dubbele en driedubbele woningen. Er zijn globaal maar drie verschillende woningtypen gebouwd maar het geheel ziet er gevarieerd uit door het hoogteverschil in het terrein, de afwisseling in goothoogte en metselwerk. Zo zijn er bijvoorbeeld huizenblokken waar een hoed aan de ene kant recht en ander kant rond is afgewerkt. Sommige huizen hebben uitspringende erkers. Er zijn huizen die schuin aflopende rand in het metselwerk hebben terwijl andere plastische voorgevel hebben door de afwisseling van het rechte met afgeronde stukken muur. De bovenramen verspringen soms van hoogte. Ze hebben oorspronkelijk wisselende indelingen. Opvallend zijn de rode bakstenen gemetseld in halfsteensverband, soms afgewisseld met donkerrode bakstenen, en de rode dakpannen, die oorspronkelijk geteerd waren. Bijzonder zijn de schoorstenen die in de gevel zijn geplaatst en zich naar boven toe verjongen. Ook de oorspronkelijke voordeuren zijn mooi en aan de bouwstijl aangepast. De huizen hebben smeedijzeren muuranker en enkele nog de tuinhekjes uit het oorspronkelijke ontwerp.

De huizen zijn ruwweg in drie typen in te delen

Type 1

Dit type heeft één bouwlaag en is voorzien van een gebroken tentdak met daarin de zolderverdieping. De woningen aan de Van Pallandtstraat 1/3 en 2/4hebben een vierkante plattegrond, zijn schuin op de straat geplaatst en door middel van een laag tussenstuk met elkaar verbonden. Deze wijze van schakeling geeft de woningen een vlinderplattegrond en zijn vormen door hun ligging aan het pleintje een prachtige entree voor de wijk.

De plattegrond van de woningen aan de Egmondstraat 1 en 2 hebben een rechthoekige plattegrond, waardoor het tentdak uitgerekt is en hierdoor een korte nok heeft gekregen, die aan weerszijde beëindigd wordt met een schoorsteen. De twee woningen vormen de toegang naar de Egmondstraat met zijn bijzonder gevormde plein met aan weerszijde een bebouwing in spiegelbeeld.

Type 2

Dit zijn de woningen Egmondstraat 14, Van Pallandtstraat 13. Enkweg 35/37/39, Hertogstraat 2 en Torckstraat 1 en 2. De rechthoekige huizenblokken hebben tweebouwlagen met schilddak.

Op de hoeken van de gevels is vaak aan één en soms aan twee zijden –Van Pallandtstraat 13 – de schoorsteen als verlengstuk van de gevel opgemetseld. De raam indeling van de blokken is verschillend. Bij sommige gevels zijn de verdiepingsramen per drie gekoppeld. Andere hebben erkers waarvan het dak als luifel boven de ingang doorloopt.

Type 3

Van dit type zijn de woningen Van Pallandtstraat 6 t/m 20 en 5 t/m 11, Hertogstraat 20 t/m 26, Egmondstraat 4 t/m 8, 3 t/m 7a, 13 en 15, Ringallee 77 t/m 81 en bijna de hele Torckstraat 4 t/m 26 en 3 t/m 27. Deze per twee of drie gekoppelde huizen zijn gedekt met een gebroken schilddak en hebben slechts over een deel van de gevel tweebouwlagen. Op een van de hoeken loopt het dak dieper door. In deze eenlaagse gevelgedeelten bevinden zich bij sommige huizen nog de oorspronkelijke hoekkozijnen met horizontale roedeverdelingen.

 

De heer en mevrouw Boekhoff

In een uitgave van de gemeente, de Rhedenaar uit november 1996, stond het nieuws beschreven dat een complete woonwijk in Velp deel uitmaakte van de eerste groep Velper monumenten, die Burgemeester en Wethouders hebben aangewezen. Het artikel luidt: 'Monument van de maand januari, Een wijk in Velp'. Behalve de algemene informatie over de bouwstijl Amsterdamse School, bevatte het artikel ook een gedeelte, waarin de heer en mevrouw Boekhoff hun mening geven over hun huis: 'Waar vind je een huis De heer en mevrouw Boekhoffmet zo'n gezellige indeling en zoveel aparte dingen?', vraagt de heer A. Boekhoff (67) zich af. Zijn vrouw en hij wonen al 37 jaar aan de Torckstraat 2, hoek Enkweg*. De bewoner somt op wat hij allemaal bijzonder vindt aan zijn huis: 'De tussenhal, een onderbroken trap en overloop in Art Décostijl, de aparte douche en badkamer geheel betegeld, koel in de zomer en warm in de winter, een prachtige kelder en een vliering over het hele huis.' De heer Boekhoff vindt het ook een grote woning: 'Onze drie kinderen hadden allemaal een eigen slaapkamer.' Wat hem ook zeer aanspreekt is het karakter van de buurt : 'Het is een enorm gezellige buurt met leuke mensen. En hoewel de Ringallee dichtbij ligt, horen we hier binnen en buiten niets. Je hoort de stilte.' De heer Boekhoff is blij dat zijn huis en de gehele woonbuurt op de monumentenlijst zijn geplaatst. 'Een juist besluit!'
*De heer en mevrouw Boekhoff wonen vanaf 1959 in de Torckstraat, dus anno 2011 alweer 52 jaar en nog steeds met veel plezier.

 

De heer P.J. den Hartog

Niet alleen de buitenkant van de huizen in de 'Amsterdamse School' stijl zijn bijzonder, maar ook het interieur. In de meeste huizen zijn originele elementen in de loop der tijd aangepast aan de moderne tijd. Het voormalige huis van de heer den Hartog had nog originele kenmerken (anno 2011).

 

Het huis van Piet den Hartog van Pallandtstraat van Pallandstraat
van Pallandtstraat van Pallandtstraat 10 van Pallandtstraat
van Pallandtstraat van Pallandststraat Van Pallandtstraat 10

 

In het midden het huis van Piet den Hartog (anno 2011). De hoek van het huis heeft nog de originele raamindeling. Boven deze afbeelding de tussendeur, deze deur bevindt zich tussen de voordeur en de gang. Opvallend zijn de ronde stijlen, goed te zien als u de foto vergroot. Hiernaast het trappenhuis naar boven, ook in originele staat. Links in het midden het zijraampje met originele roeden. Rechts is nog een detail te zien van het hang- en sluitwerk, een mooie krul. Bijzonder is de keuken: de paneeldeurtjes met houten (keuken)kastknop, de bauwe tegeltjes en rechts hiervan de glazen vitrinekast. Het aanrechtblad is niet origineel.
Meneer den Hartog vertelde: 'Mijn ouders zijn in 1930 in het huis komen wonen. Het was toen een huurhuis, eigendom van de gemeente Rheden. Verder woonden er toen eigenlijk alleen maar oudere echtparen. Op nummer 7 woonde destijds het echtpaar Hooftman, hij was onderwijzer in (toen nog) Nederlands Indië geweest. Hij heeft ook een paar boekjes voor de lagere school over onze vroegere kolonie geschreven.
De gemeente heeft de huizen later verkocht aan banken/verzekeringsmaatschappijen. Onze huizen zijn uiteindelijk door de Maatschappij Utrecht aan de bewoners te koop aangeboden. Niet beter te weten was dat in1981. Mijn vader was toen al lang overleden; hij stierf in 1945 in Neuengamme. Omdat mijn moeder als oorlogsweduwe niet beschikte over de 15% eigen geld, die vereist was om een hypotheek te krijgen, is het huis toen op mijn naam gekomen.'

 

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin