Middenstandswoningen Afdrukken E-mail

Huizen met bouwstijl Amsterdamse SchoolTen zuiden van de Ringallee bevindt zich een wijk met middenstandswoningen. Vroeger woonden in deze wijk veel onderwijzers. De woningen zijn herkenbaar door de stijl waarin ze gebouwd zijn, ‘Amsterdamse School’. Zoals de naam al aangeeft is de stijl in Amsterdam ontstaan en had zijn hoogtepunt tussen 1910 en 1930. In de Torckstraat en Egmondstraat zijn alle woningen in deze stijl gebouwd. Samen met de huizen in de Van Pallandtstraat vormen ze het hart van de wijk. Ook aan de Ringallee, Enkweg en Hertogstraat zijn enkele huizen gebouwd in de bouwstijl ‘Amsterdamse School'. Alle 74 woningen zijn tussen 1922 en 1924 gebouwd en bijzonder te noemen door hun samenhang. Ze zijn ontworpen door de architecten P. Vorkink en J.Ph. Wormser. Alle huizen zijn gemeentelijk monument.

Het woonwinkelpand op de hoek van de Hertogstraat en de Van Pallandtstraat, Hertogstraat 31, is ook een monument. Het heeft kenmerken van de bouwstijl Amsterdamse School. Het is de voormalige groentewinkel van de gebroeders Van der Meijden, momenteel bewoond door Bell Makelaardij.

Wijkvereniging Daalhuizen-Oost heeft in 2007 ter gelegenheid van Open Monumentendag een boekje uitgebracht ‘Een wandeling langs Monumenten in de wijk’ met onder andere informatie over deze woningen. Informatie uit het boekje over de architectuur van deze wijk kunt u vinden bij het hoofdstuk gemeentelijke monumenten. Het is geschreven door mevrouw Nelleke den Boer.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin