Autobedrijf Wijlhuizen Bergweg Afdrukken E-mail

Op de foto is de eerste kerk van de christelijke afgescheidenen in Velp te zien. Het aardige kerkje stond helemaal onderaan de Bergweg op de hoek met de Wilhelminastraat. In 1845 wordt begonnen met de bouw van de kerk. Op de plek van de kerk staat nu een dubbel woonhuis.

 

Autobedrijf Wijlhuizen

 

Kerk wordt autogarage
In 1905 werd aan A. Wijlhuizen de oude pastorie verkocht voor 350 gulden, omdat naast de kerk  een nieuwe pastorie werd gebouwd (nu Wilhelminastraat nummer 13). De achterzijde van dit pand is te zien op de foto.

In 1915 werd de De Noorderkerk, zoals deze kerk ook wel genoemd werd, aan de heer Wijlhuizen verkocht. Deze kerk en het kerkje in de Kerkallee werden van de hand gedaan, omdat er door het samen gaan van beiden kerken een nieuwe kerk in de Parkstraat gebouwd was. De kerk werd een Citroëngarage, de werkplaats van Hendriks & Zn. Eén van de werknemers was Frans Boom. Boven de ingang van de kerk is te lezen: ‘N.V. Autobedrijf WIJLHUIZEN’. Later is deze gagrage naar de Nieuwstraat in Arnhem verhuisd. In 1945 gedurende de Slag om Arnhem is de garage, het voormalige kerkje, in vlammen opgegaan.

De foto staat in ‘Velp en Rozendaal in oude ansichten deel 3, van H. Kerkkamp’. De inzet is een portret van dominee A.C. van Raalte, hij ging regelmatig voor in de kerk, evenals dominee A. Brummelkamp.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin