Supermarkt SPAR Afdrukken E-mail

Op de kruising van de Bergweg met de Van Pallandtstraat heeft op nummer 57 een SPAR supermarkt gezeten. In de woning naast de winkel woonde Karel Wijlhuizen.

Winkel van de SPAR

Nieuw filliaal

Advertentie SPARIn 1958 vroegen ze in de Velpsche Courant voor deze winkel een actieve verkoopster voor een nieuw te openen filiaal van de SPAR. De winkel was van G. (Gijs) de Ridder, die ook een filiaal runde in de Willemstraat. De winkel werd in 1962 overgenomen door de heer (Jan) en mevrouw Sueters. Zij hadden twee kinderen. De familie woonde boven de winkel, zie foto. De foto is beschikbaar gesteld door de heer en mevrouw Sueters. Mieke Niehof heeft bij de Spar gewerkt.

Wat SPAR betekent
**De SPAR was één van de eerste supermarkten. SPAR is opgericht door de heren Van Well en Van Schip in 1932, samen met 16 van zijn afnemers besloten zij onder het motto "Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig" tot een nauwere samenwerking, hiermee was DESPAR geboren. Deze samenwerking vindt zijn grondslag in het centraal inkopen, gezamenlijke reclame, embleemvoering en frequent overleg. Binnen deze samenwerking behielden de afnemers hun zelfstandigheid. De destijds unieke vorm van vrijwillig samenwerken werd gevat onder de noemeEen advertentie van de SPARr "vrijwillig filiaalbedrijf". In de loop der jaren is de naam DESPAR aangepast naar kortweg SPAR. Dit mede door het internationale karakter dat de SPAR zich had verworven. De advertentie is van 1960.**

Ondanks de voor die tijd vooruitstrevende formule en de bekende slogan: ‘Kopen bij de SPAR is sparen bij de koop’ heeft de winkel in onze wijk geen stand gehouden. Omdat er geen mogelijkheden waren om de zaak uit te breiden zijn de heer en mevrouw Sueters in 1975 naar Apeldoorn gegaan waar met succes een supermarkt werd overgenomen. Momenteel woont mevrouw Loot in de voormalige Spar winkel. In deze woning bevindt zich de eerste steen van het pand, de tekst luidt: ‘De eerste steen gelegd 7-7-1958 JAN de RIDDER oud 5 jaar’. Jan de Ridder was het zoontje van filiaalhouder G. de Ridder.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin