Kunstenaar Afdrukken E-mail

Van Middelkoop

In 1975 is Gerrit Middelkoop samen met zijn vrouw Ria aan de Bergweg 24 komen wonen. Gerrit, geboren in 1949, is autonomm beeldend kunstenaar. Vanaf 1985 heeft hij ook de beschikking over een ‘schuur’ aan de Bergweg 24a. Deze schuur kent een rijke geschiedenis, maar maakte plaats voor de beeldende kunst. Gerrit is grondlegger van de "Dingenfabriek" de plek waar activiteiten en manifistaties plaatsvinden op het gebied van de toegepaste kunst. Hij is ook oprichter van de Dingenpartij: een partij die opkomt voor de universele rechten van het ding. www.dedingenfabriek.nl 

In de Rheder Spreng van mei 1996, een artikel over "Hekjes, velfpotten en bijzondere stoeptegels in Rheden, goed en fout straatmeubilair' staat: De Rhedense Kunst Commissie heeft vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven onder beeldende kunstenaars om eens een heel nieuwe stoeptegel te ontwerpen. De resultaten waren verrassend. Gerrit van Middelkoop was een van de vier winnaars met een serie van zes gewone betontegels met daarin een chroomstalen pictogram (tekentje) verwerkt. Als voetganger ontdek je opeens een gezichtje met een bepaalde uitdrukking. Je ontdekt het zelf, je raakt aan de tegel gehecht.'
In het 'Beeldenboek, beeldende kunst in de openbare ruimte van de gemeente Rheden' wordt dit trottoirtegelproject 'Gezichten' ook vermeld. Het is geplaatst in diverse trotoirs in de gemeente Rheden op initiatief van de toenmalige Rhedense Kunstcommissie. De tegels bevatten gezichtjes die bij de kijker een bepaalde gemoedstoestanden kunnen oproepen. 

Behalve kunstwerken maakt Gerrit ook decors voor verschillende produkties. Hij is aangesloten bij de Alliantie, de Rhedense Stichting voor Kunst en Cultuur.
Tekening Casimirschool 1987

De afgebeelde tekening van de Openbare Basisschool Velp-Noord voorheen Prof. Casimirschool is gemaakt door Gerrit in 1987. Gerrit begon zijn loopbaan als tekenleraar. Hij vertelde dat dit was in het kader van een aktie voor een goed doel. Alle leerlingen kregen er een.
De tekening is ter beschikking gesteld door de familie Lijkendijk.

Vanaf 1 oktober 2006 is op de bovenverdieping van Bergweg 24a de tentoonstellingsruimte “De Dingenfabriek” gevestigd met producten die behoren tot het brede terrein van de toegepaste kunst. Behalve de verkoop van deze producten kunnen er ook vergaderingen worden gehouden en is er een ‘Bed & Breakfast’ mogelijkheid. In 2012 is er op de begane grond een prachtige vergader/tentoonstellings ruimte gerealiseerd. Een van de eerste activiteiten was Daalhuizen Toon Talent. Alle bewoners van Daalhuizen kregen de gelegenheid hun talent te laten zien. 
Kunstenaar Gerrit van Middelkoop kennen we ook als bedenker van de KKK ronde. Koffie, Kunst en Keien in Velp.

Daalhuizen Toont Talent 2012 KKK Ronde oktober 2009

Aan de Bergweg, ter hoogte van het pad naar nr. 24 en 24a heeft Gerrit een klein vitrinekastje geplaatst. Elke maand zet hij hier een nieuw voorwerp in. Menig voorbijganger vraagt zich af, wat er de volgende keer in zal komen te staan ...

 

 

Partoll

Onder ‘De Dingenfabriek’ heeft kunstenaar Edwin Partoll jarenlang zijn atelier gehad. Hij is opgeklommen tot een nationaal erkend kunstenaar en in 2010 naar Duitsland verhuisd.  Van zijn hand is het prachtige kunstwerk met de twee vogels ter ere van de begraven kinderen aan de Rooms Katholieke begraafplaats op de Bergweg.

Twee vogels, foto gemaakt tijdens Open Monumentendag 2016 Kunstwerk, foto gemaakt Open Monumentendag 2016

 

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin