Wilhelminastraat westzijde Afdrukken E-mail

Heden, anno 2010

Deze straat loopt van de Hoofdstraat richting de Rozendaalselaan en gaat verder als je de Rozendaalselaan oversteekt.

Aan de Wilhelminastraat is de parkeerplaats en het pleintje naast het ’t Pintje beeldbepalend. Vlak voor de huizen met de nummers 9, 11 en 13 is een sluis gemaakt waar alleen fietsers door kunnen. De flat op de hoek met de Poortstraat is vrij nieuw. Verderop staan een aantal wat oudere huizen. Voorbij de Bergweg staan er eerst twee nieuwere woningen. Naast deze woningen is een pad naar het nog te bouwen ‘Rozenhof’.

 

Huidige nijverheid
Eetcafé, Majesteit
Thais afhaalrestaurant ‘Ruangthong’
Kapper, C.J. Coiffure

Verleden

 

Rond 1958 hebben alle eigenaren aan de westkant van de Wilhelminastraat tot aan de Bergweg een stukje tuin af moeten staan aan de gemeente Rheden ten behoeve van de openbare weg.
De foto's zijn waarschijnlijk uit de zeventiger jaren. Ze zijn ter beschikking gesteld door de heer en mevrouw Berendsen en gemaakt door G.W. Berendsen.

Wilhelminastraat Wilhelminastraat

 

Vroeger werd de Wilhelminastraat de ‘Rosendaalsehooiweg’ genoemd. De naam Wilhelminastraat mocht van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog niet gebruikt worden. Het heette toen Mariastraat, omdat vroeger het gedeelte tussen de Rozendaalselaan en Parkstraat zo heette. Na de Tweede Wereldoorlog is de hele Mariastraat omgedoopt tot Wilhelminastraat.
Wilhelmina Helena Pauline Maria (Den Haag 31 augustus 1880) was Prinses der Nederlanden (1880-1890 en van 1948-1962), Prinses van Oranje-Nassau en was van 1890 tot 1948 Koningin der Nederlanden. Van 1890 tot haar 18e verjaardag was haar moeder, koningin Emma, wegens de minderjarigheid van Koningin Wilhelmina, regentes.
De hoek met de Arnhemsestraatweg was van oudsher de toegang naar Velp.

Bijzonderheden

‘De Vereeniging’Op de ansichtkaart staat: ‘Hotel Restaurant De Vereeniging Tramhalte vooraan Velp’
Op de plaats waar nu het flatgebouw staat, vlak naast de Poorststraat, stond vroeger Café-Restaurant ‘De Vereeniging’. Op de ansichtkaart staat: ‘Hotel Restaurant De Vereeniging, Tramhalte vooraan Velp’. Deze foto is privé bezit.

 

Pastorie
Ook bijzonder is het pand met nummer 13. Het is de voormalige pastorie welke hoorde bij het kerkje dat stond op de hoek met de Bergweg. Zie ook landgoed Schoonenberg en Autobedrijf Wijlhuizen.

 

Nijverheid in het verleden
Autobedrijf Pas
Bisto La Marmite
Café-restaurant, ‘De Vereeniging’
CV installateur Heling / Romijnders
Banketbakker Van de Sande
Kruidenier Groenhof
Kruidenier Meeuwissen VIVO
Sigarenwinkel Alberts / Wassink / Van de Brink
Typemachinewinkel Dominicus
Zadelmaker Tersteeg
Elektro-technisch Bureau Zonderland

 

Feest?
Optocht (Gelders Archief 1540-2488)

Een optocht, komend vanaf de Rozendaalselaan, door de Wilhelminastraat in verband met het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina in 1923. Mensen hangen uit het raam om de optocht goed te kunnen bekijken. Enkele mensen staan zelfs op verhoging. Bijna alle toeschouwers dragen hoeden. Links op de foto is de ingang naar banketbakker Van de Sande nog net zichtbaar.

 

 

 

Rentmeesterhuis
Op de hoek van de Wilhelminastraat en de Rozendaalselaan vond in 1871 vond de eerste bebouwing plaats. Het was toen nog in handen van de Torcken. Het heeft dienst gedaan als rentmeesterhuis van Rozendaal. De rentmeester zorgde onder andere voor het onroerend goed dat hoorde bij het landgoed van de kasteelheer van Rosendael.

Herman Meeuwissen werd in 1918 de eigenaar van het pand. Omdat er in 1936 een herbouw heeft plaatsgevonden is het waarschijnlijk dat de heer Meeuwissen het pand heeft laten herbouwen.

In dit pand zat een kruidenierszaak. Wanneer deze zaak precies is geopend is niet bekend. Wel dat de zaak begonnen is door de heer H. Meeuwissen. Na de VIVO kruidenier heeft zich in dit pand een zaak gevestigd waar gehoorapparaten verkocht werden, Accousticon-Elmed. Ook hierna heeft het pand nog verschillende bedrijfsfuncties gehad, waaronder Heling en Romijnders .

 

Huis op hoek Bergweg

Huis hoek Bergweg (Gelders Archief 1540-2197)Dit huis, met huisnummer 15, heeft gestaan op de hoek met de Bergweg. Momenteel staat hier een twee onder een kapwoning, deze is te zien op een van de bovenstaande foto's. De foto is gemaakt tijdens de bevrijding van Velp, 16 april 1945 door Arnold Bouvet. De mensen, rechts van het midden, zijn mejuffrouw M. Krienen en de heer G. Krienen.
Bij Bergweg staan nog 3 foto's welke gemaakt zijn tijdens de bevrijding. 


Inhuldiging van Wilhelmina
Inhuldiging Wilhelmina 1898

Deze ereboog is gemaakt ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898. Rechts op de foto is nog net het Kerkje van de Afgescheidenen zichtbaar. 

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin