Rozenhagelaan Afdrukken E-mail

Heden, anno 2010

 

De Rozenhagelaan loopt van vanaf de Arnhemsestraatweg langs het spoor door tot aan de Nordlaan, zie foto. 

Rozenhagelaan

Straatbeeld Rozenhagelaan. De foto is gemaakt door Eric Oukes.

Als je van de Arnhemsestraatweg de Rozenhagelaan inloopt staat links eerst een flat en tot aan het spoor twee onder één kap woningen.
De rechterkant is onderdeel van het oude landgoed Rozenhagen. Op de hoek een groot vrijstaande huis (nummer 2). Daarnaast (nummer 4) de witte villa van het vroegere landgoed. Dan twee blokken met drie huizen uit de dertiger jaren. Op de hoek bij het spoor het oude tuinmanshuis, nu gerestaureerd tot woonhuis.
Aan het spoor bevindt zich een rijtje van zes woningen. Op de hoek met de Nordlaan staat het verwaarloosde pand waarin de Aldi gevestigd is geweest.


 

Verleden

De Rozenhagelaan omsluit het zuidelijke deel van het vroegere landgoed Daalhuizen. De Rozenhagelaan maakt deel uit van de Zaalbosgebied.
De naam Rozenhage verwijst naar het vroegere landgoed Rozenhagen. Meer over dit landgoed is te lezen bij Rozenhagen.
Het deel van de laan langs het vroegere landgoed Rozenhagen heette toen Laarweg, in het verlengde van de Laarweg aan de zuidzijde van het spoor.
Toen de huizen in het Zaalbosgebied gebouwd werden, is de spoorwegovergang afgesloten.

 

Bijzonderheden

Monumenten
Afsluiten van RozenhagelaanRozenhagelaan 18 is een gemeentelijk monument. Dit was het vroegere tuinmanshuis, dat behoorde bij het landgoed Rozenhagen. De villa op nummer 4 is een rijksmonument. 

De foto toont de werkzaamheden aan de Rozenhagelaan en de ventweg van de Arnhemsestraatweg. Na een proefperiode van een half jaar werd de Rozenhagelaan in 2005 definitief voor sluipverkeer afgesloten. De foto stond op de website van de Belangenvereniging Daalhuizen-Velp.

 

 

Bevrijding VelpOptocht Laarweg Gelders Archief 1540-2288

Deze foto is gemaakt bij de spoorwegovergang aan de Laarweg, in noordelijke richting. De optocht was een welkom voor pastoor Schaars, hij kwam op 26 mei ongedeerd uit Dachau. De kinderen dragen communiekleding. De optocht werd begeleid door de Velpsche Harmonie. De heer P.J. Booys senior maakte de foto.

 

 

Tweede Wereldoorlog
Het echtpaar Rozendaal uit Arnhem (zie ook Schonenbergsingel) is vanaf 1942 ondergedoken bij de jonge weduwe M.C. Folmer-Bessem aan de Laarweg 2E (nu Rozenhagelaan). Zij woont daar, naast haar ouders, met baby Jan. Haar man, Luitenant J. Folmer is in mei 1940 gesneuveld op de Grebbeberg. Aan het eind van de oorlog worden in het huis ook nog een Oostenrijker, een Hongaar en een zigeunerjongen verstopt. Alle onderduikers overleven.
De ouders, zusjes en broer van mevrouw Folmer, de familie Van Bessum die op nummer 2F wonen, zijn ook actief in het verzet.
Het hele verhaal over is te lezen in het boek van Gety Hengeveld 'Verborgen in Velp, 1940-1945, Nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers' en uitgegeven wordt door Stichting Velp voor Oranje. Het is te koop bij boekhandel Jansen & de Feijter.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin