Nordlaan Afdrukken E-mail

Heden, anno 2010

De Nordlaan is de weg van de Arnhemsestraatweg tot aan de spoorlijn.

Het is een brede drukke laan met doorgaand verkeer. Aan beide zijden van de laan zijn fietsstroken aangebracht.

Bebouwing en huidige nijverheid
Op de hoek van de Nordlaan en de Zuider Paralelweg, Nordlaan 33, bevond zich een supermarkt van de Golff. De supermarkt is in mei 2005 overgenomen door Bert, Annie en Moniek Middeldorp en was een echt familiebedrijf. De Gelderlander van 19 oktober 2010 laat een foto zien van het aangeslagen paar Middeldorp en meldt de plotselinge sluiting van de supermarkt. De Sligro wil geen geld meer investeren in het bedrijf, het komt toch niet in aanmerking voor het ombouwen van een Golff naar een EMTE-supermarkt. Naast de supermarkt staat, richting het noorden, een vrijstaand huis (nummer 31), dat opgeknapt is. Tussen dit huis en het huis met nummer 29 is een pad. Dit pad leidt naar de Kapel van de Volle Evangelie Gemeente ‘De Hoeksteen’. Het vrijstaande huis is in 2013 geslLuchtfoto Nordlaanoopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van supermarkt Lidl.

Op de hoek van de Nordlaan en het Zaalbospad (Zaalbospad 1a) bevindt zich de Natuurgeneeskundige Praktijk Omega van Margriet Nekkers. Zij stelde de afgebeelde luchtfoto beschikbaar, welke een mooi uitzicht biedt naar de Nordlaan toe. De foto is gemaakt in de zestiger jaren.

Op nummer 19 heeft J. Kamil zijn osteopathiepraktijk en Roelie Bol haar massagepraktijk. Aan deze kant van de weg staan vier twee onder één kap woningen, twee blokken van drie woningen en één helft van een twee onder een kap woning, deze staat op de hoek met de Arnhemsestraatweg. Op de andere hoek bevindt zich eerst een hoekhuis. Verder richting de spoorlijn zien we een blok van vier woningen en vervolgens een blok van drie. Op nummer 14 zit een bordje met H.G. Lahuis, een tandartspraktijk. Op nummer 22 bevindt zich het autogaragebedrijf van Teun de Jong. Hiernaast is Army Parts 4u Dumpstore gevestigd, de uit de hand gelopen hobby van Teun de Jong. Dit bedrijf heeft in 2013 plaats gemaakt voor autobedrijf Matser.

In het achterhuis met nummer 26 heeft W.A.M. (Willy) Dijkstra-Buitendijk haar logopediepraktijk. Op nummer 28 woont ze met haar man, makelaar J. Dijkstra; 'Makelaar O.G., Assurantiën' staat er op het reclamebordje. Na het leuke huis met nummer 30, staat, op de hoek met het spoor, een groot pand. Het is een vervallen pand met veel ruimte er om heen. Het is nog steeds onduidelijk wat hiermee gaat gebeuren. Vanaf januari 2014 is hier gevestigd Goossens Raceshop Velp, een grote fietsenwinkel.

Verleden

 

Kadastrale kaart rond 1905 Kadastrale kaart 1910

Op dit kadastrale kaartje van ongeveer 1910 is te zien welke huizen er toen aan de westzijde al stonden. Op de hoek met de Arnhemsche Straat stond een villa die in de oorlog verloren is gegaan. De huidige huizen zijn in 1960 gebouwd. Ten noorden van het Zaalbospad (horizontale lijn midden op de kaart) stond een dubbel heerenhuis, De Noordstede. Hier zijn in 1938 vier huizen (10 t/m 16) gebouwd.
Aan de oostzijde stond op de hoek met de Arnhemsche Straat een villa met schuur en grote tuin. Bij de spoorlijn stond het huis van Van Manen, en later een supermarkt.

Striekweg of Strijk(struik)weg is een oude naam voor de Daalhuizerweg en de Nordlaan samen, die ook wel werden aangeduid als Learse Schaapsdrift (voor 1800). Op 23 december 1885 werd door de gemeente Rheden de naam Nordlaan vastgesteld. De naam Nordlaan (of Ortlaan) is afgeleid van een 'goed den Oorth of North, gelegen in de buurtschap Laar, dat reeds in 1538 voorkomt'.
Een stukje straat ten zuiden van de spoorlijn, in het verlengde van de Nordlaan, heette vroeger ook Nordlaan. Dit is te zien op een wegenkaart van 1967 van Velp en Rozendaal. Tegenwoordig heet het tot aan het spoor Larensteinselaan.

Bijzonderheden

Nijverheid in het verleden
Dumpstore Teun de Jong
Supermarkt Golff/Bloemhof
Garagebedrijf Klaas Versteeg
Natuurgeneeskundig Instituut 'De Nordstede'

 

Familie Bokhorst en Slegers
Op de hoek van de Nordlaan en de Paralellweg liet Jacob Bremer in het begin van jaren van de 19e eeuw een Fabriek bouwen, een Chemische Ververij en Wasscherij. In 1893 kwam er ook een woonhuis bij, (vroeger nummer 18) nu Nordlaan 30. Het bleef een geheel vormen met de fabriek totdat in november 1926 Berend Jan Bokhorst gehuwd met Tonia Makkink, eigenaar werd van het huis met de naastgelegen schuur, de oude drogerij van de fabriek. In de 30er jaren worden zij ook eigenaar van de percelen met nummer 28 (vh 12) en 24/26 (vh 10). Ook laten zij aan de overzijde van de laan 2 dubbele huizen bouwen met nummers 23/25 en 27/29.

Het grote huis aan de Nordlaan nummer 30 had een hele mooie tuin met vruchtbomen. Deze tuin liep door tot de Achterweg. De linkerkant van het huis was lager en had een kamer en suite met schuifdeuren. In het midden van het huis was een centrale gang tot aan het achterhuis.

Jan Bokhorst en Tonia Makkink hadden één dochter, Gerda Bokhorst. Gerda leert op de kunstnijverheidsschool 'Genootschap Kunstoefening' in Arnhem, kortweg 'Kunstoefening' genoemd, Piet Slegers kennen. Hoewel de oorlog de relatie bemoeilijkte komen ze dankzij Gerda toch weer bijelkaar. In 1945 gaan ze samen naar de Nordlaan 30, waar ze begonnen met puin ruimen. Granaten hadden veel schade veroorzaakt en alle ruiten lagen eruit. Piet maakte van de voormalige drogerij een atelier. Hiervoor heeft hij het dak tweeënhalve meter naar beneden gehaald. In dit atelier begint Piet Slegers zijn werkzaamheden als kunstenaar in Velp.

Gerda Slegers vertelt in het boek*: 'Ik woonde met mijn moeder in het grote huis met een werkplaats en een souterrain. Dat souterrain lag vol met blokken kleizeep. Dat lag er al toen mijn vader dat huis kocht in 1927 en het was hem te duur om dat eruit te laten halen. 's Winters stond er water in de kelder, dus die klei was mooi nat. Toen ik met Piet hier ging wonen had hij meteen materiaal om beelden te maken.'

Piet maakte hiervan beelden. Het was fijne witte klei,maar je kon het niet bakken omdat er teveel soda in zat. Hij kon er wel heel veel mee modelleren. Zo begon hij zijn loopbaan als beeldend kunstenaar.

Petrus Alphonsius Maria (Piet) Slegers, (13 juli 1923-18 juni 2016) wordt een bekend beeldhouwer en omgevingskunstenaar. Vanaf 1949 voltrekt zich in het werk van Piet Slegers een enorme verandering. Hij maakt menselijke figuren zonder details. Het tonen van zijn beelden op de tentoonstelling 'Lichtfestijn' (1953) in de tuinen van kasteel Middachten betekende voor hem een doorbraak. De natuur is altijd, als een sterke onderstroom, een inspiratiebron geweest voor Piet Slegers. Een sprekend voorbeeld hiervan is het beeld 'Everzwijn', een bronssculptuur waar hij zeer bekend door werd. Door heel Nederland kreeg hij opdrachten en ook daarbuiten. Zijn meest bekende werk is het grote project 'Aardzee' uit 1982 dichtbij Zeewolde, één van de grootste kunstwerken in Nederland. Het was een bekroning op zijn omvangrijke oeuvre waar hij sinds 1947 aan werkte. Het dichtst bijzijnde kunstwerk van zijn hand is 'Bron' (1968) aan de Arnhemsestraatweg, voor het gebouw van Waterleiding Maatschappij Gelderland. Het is gemaakt van rode lavasteen. Ook het 'sfeerproject', 1980-1981, een ontwerp voor het Europees Parlement in Straatsburg, en het 'landschapssfeerpoject' voor patio van de nieuwbouw Rabobank in Utrecht zijn voorbeelden van zijn boeiende oeuvre. Zijn favoriete materiaal was roestvrij staal. Piet Slegers ontving voor zijn werk vele prijzen, recent ontving hij de Wilhelminaring.

In 1955 vertrekken de heer en mevrouw Slegers naar een nieuw huis met atelier, voor hen ontworpen door architect Gerrit Rietveld. Het perceel aan de Nordlaan wordt verkocht aan familie Joolink. Een paar jaar eerder was het perceel nummer 28 ook aan hen verkocht.

Dochter Suzanne Slegers, die geboren is op nummer 30, gaat in 1970 met haar echtgenoot op nummer 24 wonen.

*Er is een boek uitgebracht over het werk en leven van Piet Slegers, uitgebracht door Uitgeverij De Zwaluw in Arnhem in 2004. Een prachtig boek over zijn bijdrage aan de Nederlandse beeldhouwkunst na de Tweede Wereldoorlog. Piet Slegers is 92 jaar geworden, overleden op 18 juni 2016.

 

Fabrieksterrein 'Aldi'
Dit terrein, aanNordlaan (Gelders Archief 1540-1551) de westkant van de Nordlaan aan het spoor, heeft een rijk verleden. Als eerste was hier gevestigd een Machinale Wollen Deken-Vollerij en Kammerij, Stoomververij en Chemische Wasscherij en vervolgens de Velper Machinefabriek en Ijzergieterij. Geruime tijd was de garage van Versteeg een bekend begrip in Velp. Ook vele anderen maakten gebruik van dit pand. Velen kennen het als de plaats waar de Aldi was gevestigd. Hierna heeft het verschillende eigenaren gekend en zijn er plannen gemaakt, maar tot op heden is er nog niets gerealiseerd. Inmiddels is hier fietsenwinkel Goossens gerealiseerd. Meer hierover kunt u lezen bij Overige Nijverheid, fabrieksterrein 'Aldi'.

 

 

Fabrieksterrein 'Golff'
Dit terrein aan de Nordlaan, op de oosthoek aan het spoor, heeft verschillende bedrijfsfuncties gekend. Het is een Timmerfabriek en houthandel geweest en een NV Deuren -, Timmer- en Trappenfabriek. Hierna heeft de heer Leendert van 't Riet er een tassenfabriek gehad, 'Forty-four'. Het meest bekend waren de supermarkten Bloemhof en Golff. Ook het woonhuis met nummer 31, wat binnenkort wellicht afgebroken gaat worden om plaats te maken voor supermarkt Lidl, speelde een rol op het fabrieksterrein. Zie ook Overige Nijverheid, fabrieksterrein 'Golff'.

 

Spoorwachtershuis
Langs de Nordlaan dichtbij het spoor stond een spoorwachtershuis. Dit dateert uit 1884. Eigenaar van het perceel (D4645) was Jacob Marten van den Berg, spoorwegwerker. Het huis stond pal langs het voormalige fabrieksterrein waar later onder andere de Golff was gevestigd. De Nordlaan was toen veel smaller. Het was een vrij groot huis, zoals ook op de foto te zien is. Hoogstwaarschijnlijk heeft hier de spoorwachter de spoorwegovergang bewaakt. Heel vroeger moesten de machinisten letten op de baanwachters. Dat waren mensen die bij de spoorwegovergang stonden met vlaggen. De witte vlag omhoog betekende veilig en de rode vlag betekende direct stoppen. Later kwamen de seinpalen. De seinhuiswachters zetten in hun seinhuis met handels (ijzeren stangen met handgrepen) via kabels de seinen en de spoorbomen goed. Dat ging ook zo met de wissels. Na de oorlog kwamen er elektrische seinen met witte en rode lampen.Spoorhuis
In 1961 werd het spoorwachtershuis gesloopt.
In de jaren 60 en 70 werden de spoorwegoverwegen geautomatiseerd. Er kwamen Ahob's: automatische halve overweg bomen. Wanneer aan de Nordlaan?

De afbeelding met het spoorwachtershuis aan de Nordlaan komt uit het Gelders Archief en is van maart 1958. De foto is vanaf het noorden gemaakt.
Meer informatie over deze spoorwegovergang is van harte welkom.
Wie was de seinwachter?


Nordlaan 20
Dit pand heeft verschillende (bedrijfs)functies gehad. Meer hierover staat beschreven bij Overige nijverheid, Bedrijven Nordlaan 20. De bekendste is waarschijnlijk het garagebedrijf van Huiskamp.

 

Nordlaan 18
Dit huis is gebouwd in 1896 door Dirk Radstake, bloemist van beroep. Het is gebouwd als één geheel. Op enig moment zijn er twee woningen van gemaakt.Nordlaan 18 De foto dateert uit de jaren 60 en is beschikbaar gesteld door Margriet Nekkers. Zij is ook in het bezit van de verbouw tekeningen van Hendrika Catherina Timmermans. Deze tekeningen dateren uit 1967. Ten tijde van zuster Timmermans is het huis in verdiepingen gesplitst met een aparte ingang aan het Zaalbospad (nummer 1). De bovenverdieping werd verhuurd. Ook het uiterlijk van het huis kreeg een totaal ander aanzien. Er is iets met de muren gedaan, waardoor de originele kenmerken niet meer zichtbaar zijn.
Zuster Timmermans was verloskundige. Ze werkte nauw samen met zuster Smid, die ook verloskundige was. Beiden waren een begrip in Velp.
Na zuster Timmermans zijn er nog 2 bewoners geweest, waaronder meneer Hageman, houder van een supermarkt. Hij heeft twee garages aan laten bouwen.
De huidige bewoners zijn de heer en mevrouw Nekkers. Zij kochten het pand in 2002. Margriet Nekkers heeft hier een Natuurgeneeskundige praktijk, Omega.

 

Nordlaan Noord-Oost
Op de kadastrale kaart is te zien dat rond 1900 op de hoek van de Nordlaan en de Arnhemsche Straat een villa stond. Deze villa is rond 1880 gebouwd toen het perceel in eigendom was van Dirk van den Brink. Van de villa zijn geen afbeeldingen of tekeningen bekend.
In Juni 1910 vraagt Jan Jacobus Werumeus Buning vergunning om een aanbouw (bergplaats) te maken aan den Oostelijken zijgevel van zijn perceel aan den Arnhemschestraatweg A71 hoek Nordlaan (Gelders Archief 2503 / 2170 -752). In 1928 wordt de villa gesloopt.

Het duurt dan 10 jaar voordat Ir. Wilhelmus Reinier Bongers, koopman, Amsterdams.weg 17, Arnhem, in 1938 vergunning vraagt voor de bouw van een dubbele villa met schuur en garage en twee blokken van 3 woningen met schuurtjes op het perceel F1474 : "Westhoek". (GA 2508 / 152-172).
De bouwkosten bedragen f30.000. De uitvoering ligt in handen van R. van Remmen en H. van der Mast.
De bouw betreft de huidige woningen aan de Nordlaan 1 t/m 13 en de Arnhemsestraatweg 23, 23A en 23B.

 

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin