Enkplein Afdrukken E-mail

Heden

Ongeveer in het midden van de Enkweg bevindt zich het Enkplein. Het Enkplein verbindt de Vondellaan met de Da Costalaan. Het wordt door een plein gescheiden van de Enkweg.

Aan het Enkplein staan maar een paar huizen. Voor deze huizen ligt een plein waar een speelgelegenheid is voor kinderen. Ook is er een bestraat gedeelte waar bankjes staan en een basketbalkorf hangt. De rest van het plein is beplant met laurier struiken. Het zuiden van het plein grenst aan het hek van O.B.S. Daalhuizen. Deze school is voor het Enkplein beeldbepalend.

Het huis op de hoek van de Vondellaan (nummer 2), het huis op de hoek van de Da Costalaan en het dubbele huis ertussen met de nummers 4 en 6 zijn de enige huizen op het Enkplein. De middelste twee onder één kap woning is later gebouwd dan de huizen op de hoek. Er zijn foto’s waarop deze dubbele woning nog niet te zien is.

Verleden

Het is niet bekend wanneer het plein is aangelegd.

De naam verwijst naar de Enkweg. Het woord es, eng of enk heeft de betekenis van een hoog gelegen akker, bouwland bij een dorp. Vroeger, toen er nog geen straatnamen bestonden, werd zo aangegeven waar men iets kon vinden.

De rechter foto van het plein is ter beschikking gesteld door de heer Van Kuijk. Het huis met de markiezen is in 1926 gebouwd. Het huis op de hoek van het Enkplein en de Vondellaan was er toen al, evenals het huis op de hoek van het Enkplein en de Da Costalaan. De linker foto moet gemaakt zijn na de bouw van de shool in 1924, waarschijnlijk in 1925. Op de tekst onder de afbeelding wordt de Huijgenslaan genoemd, zo heette de Jan Luykenlaan vroeger. Deze foto is ter beschikking gesteld door Nelleke den Boer.

Enkplein Enkplein

 

Bijzonderheden

Link met het verleden

Dit mooie stukje metsel werk is aangebracht op het huis Enkplein 2. Het laat het opschrift ‘DEN ENK’ zien.
.

 

 Doorgang

Boom EnkpleinVroeger werd de doorgang van de Koningstraat naar de Vondellaan als sluiproute gebruikt naar de Rozendaalselaan. Deze werd in 1989 afgesloten. Een gedeelte van de straat is schoolplein geworden, toen erop het ‘oude’ schoolplein een aanbouw werd gemaakt. Om het schoolplein kwam een zwart sierhek. Het plein kreeg een ander aanzien. Er werden een aantal speeltoestellen geplaatst, een gedeelte werd betegeld en er werd een gedeelte beplant. De grote tulpenboom op de zwart-wit foto moest plaatsmaken voor de herinrichting van het plein.

De foto stond op archieven.nl (gemaakt door Chris J. Heil)

 

Enkplein 4
Dit huis is vroeger een pension geweest van de heer en mevrouw Jolink. De heer Jolink kocht het pand in 1926 en was hiermeer de eerste eigenaar.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin