Chopinlaan Afdrukken E-mail

Heden, anno 2010

Straatbeeld Chopinlaan | Eric Oukes

De Chopinlaan is één van de zijwegen van de Daalhuizerweg en loopt tot aan de Beethovenlaan. Het is één van de straten van de componistenbuurt.

Alleen aan de zuidzijde staan huizen. De noordzijde is een groene strook. Het is een groene straat met weinig huizen. Sommige huizen staan wat hoger gelegen.

Verleden

Landgoed Daalhuizen wordt in 1947 gesplitst in het deel Dordtwijck van de familie de Roo en het deel Daalhuizen. Het deel Daalhuizen wordt met huis, koetshuis en tuin verkocht aan de heer E. de Graaf. Door financiële problemen van de heer de Graaf werd in 1953 het noordoostelijke deel van het landgoed verkocht. In dit deel, wat we nu de componistenbuurt noemen, werden in 1955 huizen gebouwd.

Op de bouwtekening van de componistenbuurt staat vermeld: ‘Plan tot het bouwen van villa’s op het landgoed Daalhuizen te Velp sch. 1: 500, Rudolph Pril, architect Bennekom K 8379-681’ Behoort bij besluit van Burgemeester en Wethouder van RHEDEN dd. 15 april 1954 no. 6b De Secretaris’.

De Chopinlaan is genoemd naar Frederik Frans Chopin (1810-1849) een Pools componist. Hij was al vroeg een begaafd musicus en schreef veel pianowerken.

Bijzonderheden

Stroken groen

Grens | Eric OukesTussen de achtertuinen van de huizen in de Chopinlaan en de achtertuinen van de huizen in de Bachlaan bevindt zich een strook groen, waar de bewoners alleen met toestemming iets aan mogen veranderen.
Aan de voorzijde van de huizen bevindt zich eerst de Chopinlaan dan een strook groen en dan weer een straat, de Mr. Van Hasseltlaan. De strook groen is de grens tussen Velp en Rozendaal. 

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin